"Mahmúd Músaví Madžd, jeden ze špionů (americké) CIA a (izraelského) Mossadu byl odsouzen k smrti (…) Poskytl našim nepřátelům informace o poloze mučedníka Solejmáního," uvedl dnes mluvčí íránské justice Gholámhosejn Esmáílí.

Ženy s portréty zabitého íránského generála Kásema Solejmáního ve smutečním průvodu v Teheránu na snímku ze 4. ledna 2020
V Bagdádu zatkli pracovníky letiště. Měli USA informovat o pohybu Solejmáního

"Poskytl bezpečnostní informace o íránských ozbrojených složkách, zejména o (íránských revolučních) gardách, izraelským a americkým zpravodajským službám," doplnil Esmáílí. Podle Reuters nicméně mluvčí výslovně neuvedl, zda informace vynesené odsouzeným byly spojené se zabitím Solejmáního v Iráku. Rozsudek podle mluvčího vynesl revoluční soud a potvrdil jej nejvyšší soud. "Bude popraven brzy," uvedl Esmáílí.

Činitelé podle Reuters nesdělili, zda Madždův případ souvisí s únorovým oznámením Íránu, že byl v islámské republice odsouzen k smrti muž, který špehoval pro CIA a pokoušel se vynést informace o íránském jaderném programu.

Architekt íránské vojenské strategie

Solejmání, který velel zahraničním operacím elitních íránských jednotek Kuds, dohlížel na íránský jaderný program a byl považován za architekta íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek. Washington jej označoval za strůjce útoků s Íránem spřízněných milic na americké vojáky v regionu.

Pohřeb generála Kásema Solejmáního ve městě Kermánu
Pohřeb Solejmáního se stal vražednou tlačenicí: desítky ušlapaných a zraněných

Solejmání byl zabit v noci na 3. ledna 2020 při americkém útoku dronem u letiště v Bagdádu. Smrt jednoho z nejvýznamnějších představitelů režimu v Teheránu vyvolala odvetný raketový útok na irácké základny, na nichž byli i američtí vojáci, a také obavy z rozsáhlejšího regionálního konfliktu.

Při íránském útoku 8. ledna nepřišel o život žádný americký voják a bezprostředně po útoku také nebyla hlášena rozsáhlá zranění, později bylo ale stovkám vojáků diagnostikováno traumatické poranění mozku. Několik hodin po íránském zásahu v Iráku, íránské síly sestřelily krátce po startu z teheránského letiště ukrajinské letadlo se 176 lidmi na palubě. Neštěstí nikdo nepřežil. Írán až po třech dnech přiznal, že jeho armáda letadlo sestřelila neúmyslně.