O svém prezidentovi nehlasují Indové v přímých volbách, ale rozhoduje o něm 4896 volitelů, mezi nimiž jsou členové obou komor parlamentu a zákonodárných sborů indických států. Ti začali hlasovat v Dillí a hlavních městech jednotlivých států v 10:00 místního času (6:30 SELČ). Volit se bude do 17:00 (13:30 SELČ).

Vítěz hlasování nahradí Pratibhu Pátilovou, která byla první ženou ve funkci prezidenta této druhé nejlidnatější země světa. Hlavním soupeřem šestasedmdesá­tiletého Mukherdžího je bývalý předseda dolní komory parlamentu, čtyřiašedesátiletý Purno Agitok Sangma, za něhož se postavila opoziční Indická lidová strana.

Mukherdží, který se narodil v roce 1935 v Západním Bengálsku (dnes stát Bangla), se v nejvyšších patrech indické politiky pohybuje již desítky let. V minulosti sloužil mimo jiné jako ministr zahraničí, obrany nebo financí.

I když indický prezident, volený na pět let, nemá velké pravomoci, mohl by podle BBC sehrát významnou roli při sestavování nové vlády po volbách v příštím roce. Zejména pokud hlasování neskončí jasným výsledkem.