„Obyvatelé stojí před ruinami svých domů, jsou zoufalí,“ hlásil reportér rakouského Kronen Zeitung z tornádem postižené vesnice Moravská Nová ves. Britský deník The Guardian začal svůj článek o včerejších večerních událostech v okolí Břeclavi a Hodonína citací jihomoravského hejtmana Jana Grolicha po jeho návštěvě postižených oblastí: „ Je to peklo.“

Svým čtenářům dále přinesl podrobný popis katastrofy i videa ze sociálních sítí, které ukazují zničené budovy a auta, vyvrácené a zlámané stromy a několik požárů s hustým černým dýmem z obce Hrušky a dalších.

Lužice na Hodonínsku po řádění tornáda, 25. června 2021 v 8 hodin ráno.
Lovec bouřek: O tom, že hrozí tornádo, jsme věděli tři dny předem

Francouzská agentura AFP a server France 24 také popsaly rozsah neštěstí v Hodoníně. „Tornádo a krupobití o velikosti tenisových míčků zasáhlo několik měst a vesnic včetně Hodonína, kde kromě způsobení zranění extrémní počasí zničilo domov důchodců a místní zoo,“ napsala AFP. „Tornádo také způsobilo rozsáhlé výpadky proudu a dopravní problémy. Kvůli popadaným stromům musela být uzavřena dálnice ve směru na hlavní město Prahu i ve směru na východ do nedaleké slovenské metropole Bratislava,“ informoval France 24.

Slovenský deník Sme se podrobně věnoval jihomoravské katastrofě v on-line reportáži na svém webu. Situaci označil za velmi dramatickou, podle jeho informací zasahovalo na Moravě i sedm sanitek z Bratislavy, které rozváželi zraněné do nemocnic. „Všechno zkolabovalo, elektrická síť, mobilní pokrytí, datové spojení, cesty byly neprůjezdné. Práci nám komplikoval plošný rozsah katastrofy,“ popsal situaci na Břeclavsku pro Sme Miroslav Chabroň z bratislavské záchranky. 

Německá stanice Deutsche Welle rozebrala ve svém textu sílu tornáda. Citovala Český hydrometeorologický ústav, podle něhož dosáhla rychlost větru úrovně F3 až F4, což by podle DW znamenalo, že mohla dosáhnout i 400 kilometrů v hodině. V každém případě se podle německé stanice jedná o nejsilnější tornádo v historii republiky. Neunikla jí ani reakce českého ministra vnitra Jana Hamáčka, který očekával „ztráty na životech.“

Výjimečnost tohoto jevu

O tornádu ve středu Evropy napsala i americká agentura AP. Její titulek odkazoval na výjimečnost tohoto jevu v této části kontinentu. „Sedm měst a vesnic bylo těžce poškozeno, celé budovy se změnily v ruiny, všude leží převrácená auta. Více než 120 000 domácností bylo bez elektřiny. K pohledávání trosek se využívají drony,“ napsala AP. Citovala i premiéra Andreje Babiše, který se pro ni k události vyjádřil na summitu EU v Bruselu. „Je to obrovská tragédie,“ řekl pro AP Babiš.

„Nejvíce postižené oblasti vypadají jako po válečném konfliktu,“ informovala své diváky BBC. Podle britské televize zasahující české armádě, hasičům a 360 policistům přispěchali na pomoc i jejich kolegové z nedalekého Rakouska a Slovenska.

Zkáza po tornádu.
ON-LINE: Ničivé tornádo má šestou oběť. Zemřelo dvouleté dítě

„Kostel je bez věže, základní škola nemá střechu a izolaci, z domů zůstaly jen obvodové zdi,“ citovalo zástupce starosty postižené obce Hrušky Marka Babisze polské rádio RMF FM. Polský deník Gazeta Wyborcza pak v pátek dopoledne informoval, že hasiči a psi stále prohledávají ruiny budov, které se zhroutily v důsledku tornáda. I ona citovala místostarostu Hrušek: „Polovina vesnice je srovnaná se zemí. Vesnice od kostela dolů prakticky neexistuje. Staré lípy a smrky jsou vyvráceny a polámány. Je to naprosté šílenství.“

Podle RMF FM bylo v pátek ráno připraveno 40 polských hasičů k odjezdu směrem na jih a že se finišuje s nutnými formalitami. Wyborcza rovněž připomněla, že ve čtvrtek zasáhlo tornádo i jižní Malopolsko. Podle místních úřadů poškodilo několik střech a zranilo jednu osobu.