"Po konzultaci s mými generály a vojenskými experty vás prosím upozorňuji, že vláda Spojených států nebude akceptovat nebo povolovat transsexuální individua v jakékoliv složce americké armády. Naše armáda musí být rozhodná a silná. Vítězství nemůže být narušeno obrovskými zdravotními náklady, které transsexuálové v armádě vyvolávají. Děkuji," napsal Trump dnes na svůj Twitter. 

Donald Trump s Vladimirem Putinem
USA zostřily sankce proti Rusku. Trumpovi navzdory

Jak píše list The Guardian, v americké armádě již pracuje přibližně 15 tisíc transsexuálů z celkového počtu 1,4 milionu členů armády.

Studie provedená korporací RAND odhaduje, že lékařská péče pro lidi, kteří cítí nesoulad mezi svým psychickým a anatomickým pohlavím, stojí průměrně mezi třemi až čtyřmi miliardami dolarů. Celkové náklady na zdravotnictví americké armády ročně stojí okolo šesti miliard dolarů.

Rozhodnutí ruší zákon, který schválila Obamova administrativa, které mělo původně zakázanou službu povolit. Zákon ale ještě čekal na konečné schválení. Očekávalo se, že začne platit tento rok. Ministr obrany James Mattis minulý měsíc oznámil, že schválení plánu se odkládá.

Na Trumpa se valí kritika nejenom z tábora demokratů. Jak uvádí právník Joshua Block z Americké unie lidských práv, žádné extra náklady nevznikají. "Studovali jsme tuto problematiku a závěr je jasný: neexistují žádné další náklady, nebo vojenské nevýhody spojené s těmito lidmi," zdůrazňuje pro agenturu Reuters.

"Znovu a opět, prezident Trump ukazuje, že se neřídí svým rozumem, ctí, nebo slušností, ale pouze předsudky," kritizuje ho lídr demokratů Nancy Pelos.