„Ačkoli poskytujeme Palestincům stovky milionů dolarů ročně, nedostává se nám žádného vděku, ani úcty. Dokonce odmítají jednat o mírové dohodě s Izraelem,“ uvedl Trump na svém Twitteru. "Pokud se odmítají bavit o míru, proč bychom jim měli platit takové částky?" pokládá si americký prezident otázku. 

Palestince v prosinci popudilo Trumpovo rozhodnutí přesunout izraelskou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Palestinský vůdce Mahdúd Abbás následně prohlásil, že jeho země nepřijme žádnou mírovou dohodu, kterou jim předloží Washington.

Donald Trump
Američané se bouří proti nové daňové reformě. Trumpovi poslali kupu hnoje

„Nenecháme se vydírat,“ reagovala palestinská politička a přední představitelka Organizace pro osvobození Hanan Ašrávíová na Trumpův tweet. Podle jejího názoru je právě americký prezident tím, kdo sabotuje snahu o dosažení míru. „Jak může obviňovat Palestince z důsledků vlastních nezodpovědných činů?“ ptá se Ašrávíová.

Spojené státy v současnosti vyplácejí Palestině přibližně 300 milionů dolarů (asi 6,5 miliardy korun) ročně. Již v závěru loňského roku se ale pro omezení této částky vyslovila Sněmovna reprezentantů. Podle ní by se měli příspěvky výrazně snížit, pokud je Palestinci budou i nadále používat na náhrady rodinám ozbrojenců, které zabili nebo uvěznili izraelští vojáci.

zeď na americko-mexické hranici
Trump má jasno. Podpořte mou zeď s Mexikem, já ochráním mladé imigranty