Současný americký chargé d’affaires na Ukrajině Taylor, který byl v této zemi v minulosti už i velvyslancem, podle své výpovědi, jejíž kopii zveřejnila stanice CNN, prohlásil, že Trump vyšetřováním podmínil vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 391 milionů dolarů (asi 9 miliard korun).

William Taylor, vysoce postavený americký diplomat působící na Ukrajině
Trump podmínil vojenskou pomoc Ukrajině vyšetřováním Bidena, tvrdí diplomat

Trump prý nařídil, aby ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj veřejně oznámil, že nařizuje vyšetřování namířené proti Joe Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Biden mladší byl do jara formálním členem správní rady ukrajinského plynárensko-ropného koncernu Burisma. Americký velvyslanec při EU Gordon Sondland podle Taylora  v jednom z telefonátů prý řekl, že na tom, že Zelenskyj začátek vyšetřování ohlásí veřejně, závisí „vše“  – vojenská pomoc ze strany USA pro Ukrajinu i plánovaná návštěva Zelenského v Bílém domě. „Zelenskyj s americkou, respektive Trumpovou žádostí souhlasil a USA vojenskou pomoc ve výši 391 milionů dolarů uvolnily,“ uvádí agentura Reuters.

Americká armáda projiždí u hranic Sýrie s Tureckem na snímku z 8. září 2019
Trump ocenil úspěch v Sýrii. Vliv na Blízký východ postoupil Rusku, říká analýza

Podle ukrajinského týdeníku Korrespondent se Zelenskyj s Trumpem dohadoval o vyšetřování obou Bidenů dokonce ještě předtím, než byl inaugurován do své funkce. Americká agentura AP s odvoláním na ukrajinské zdroje uvádí, že schůzka, kde Zelenskyj s poradci probíral tlak amerického prezidenta v souvislosti s Bidenovými, proběhla už 7. května.

A co na to volič?

Pokud se výpověď Taylora potvrdí, znamenalo by to, že se Trump skutečně dopustil zásadního porušení zákonů a snaha o jeho odvolání z funkce by byla opodstatněná. I mnozí republikáni, kteří Trumpa donedávna hájili, připustili, že výpověď tak vysoce postaveného diplomata mění situaci.

Americká stíhačka F-15E
USA při stahování ze severu Sýrie bombardovaly vlastní skrýš s municí

Druhou věcí je ovšem reakce voličů, kde především skalní republikánské podporovatele Trumpa vyšetřování prezidenta nezajímá. A celý pokus demokratů o jeho odvolání považují za politický komplot. Přesto, že je v celé kauze „obětí“, škodí Trumpova aféra i jeho soupeři Joe Bidenovi. Ten už není považován za jasného favorita mezi demokratickými uchazeči o prezidentský úřad.