Graham před schůzkou avizoval, že hodlá Trumpa přesvědčit, aby si svůj plán na stažení vojáků ještě rozmyslel. Po setkání ale obrátil. „Mluvili jsme spolu o Sýrii. Řekl mi věci, které jsem nevěděl. Nyní mám proto lepší pocit z toho, jak se situace v Sýrii vyvíjí,“ prohlásil.

Vlivný republikán se sice nechal slyšet, že v některých otázkách se s šéfem Bílého domu stále neshodne, zároveň však poznamenal, že plány na stažení vojáků byly „chytrým způsobem“ zpomaleny.

Ruská policie, ilustrační foto.
Rusové zadrželi v Moskvě údajného amerického špiona. Hrozí mu 20 let za mřížemi

Americká média se přitom až dosud domnívala, že se jedná o záležitost několika měsíců. „Prezident chápe, že nejprve musíme dokončit práci,“ vyvedl je nyní Graham z omylu. Bližší podrobnosti o časovém plánu stahování však neuvedl.

Vítězství nad Islámským státem (IS)

Trump již dříve oznámil, že nařídil stáhnutí amerických vojáků ze Sýrie. Zároveň vyhlásil vítězství nad extremistickou organizací Islámský stát na území Sýrie, ačkoli boje na některých místech stále probíhají, připomněla agentura AP.

V zemi v současnosti působí asi dva tisíce amerických vojáků, kteří v boji proti IS podporují arabsko-kurdskou koalici SDF. Jejich hlavní součást, kurdské milice YPG, Turecko ovšem považuje za teroristickou organizaci napojenou na separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK), která působí na jeho území.

Ankara proto pohrozila, že po stažení amerických vojáků ze severu Sýrie zahájí proti YPG ofenzívu. YPG se tak po Trumpově oznámení o odchodu Američanů stáhly ze severosyrského města Manbidž. Nad tím na jejich žádost následně převzala kontrolu syrská armáda.

Kim Čong-un a Donald Trump na historickém summitu v Singapuru.
Kim Čong-un poslal Trumpovi smířlivý vzkaz o jaderných jednáních