Trump přijel do Nového Mexika, aby získal stoupence pro republikánské primárky, které se v tomto státě uskuteční 7. června. Zpočátku pokojné demonstrace proti jeho kampani ale v Albuquerque přerostly v násilnosti, při nichž na zasahující policisty létaly plastikové lahve a kusy zapáleného šatstva. Maskovaní demonstranti převraceli odpadkové koše a ničili policejní kovové zábrany. Strážci pořádku podle očitých svědků zasáhli pepřovými spreji a kouřovými granáty.

Trump podle agentury AP reagoval rozzuřeně a žádal po policistech, aby tvrdě zasáhli. "Běžte domů k mámě," křičel na protestující davy. "Jak staré je tohle děcko?" ukázal na jednoho z aktivistů. "Pořád ještě nosí pleny," odpověděl si. Jeho stoupenci přitom skandovali "Postav tu zeď" v narážce na výroky newyorského magnáta o potřebě vystavět zeď na hranicích s Mexikem, která by měla zastavit příliv emigrantů.

Nové Mexiko má ze všech států USA nejvyšší procento hispánských obyvatel. Velkou část z nich Trumpovy nenávistné výroky vůči přistěhovalcům pobuřují. Ostře se proti Trumpovi staví i guvernérka Nového Mexika Susana Martinezová, jediná americká guvernérka hispánského původu.

Policie oznámila, že po nepokojích v Albuquerque zůstal jeden policista v nemocnici a nejméně jedna osoba byla zatčena.