„Nemůžeme zavírat lidí. To je v rozporu s mezinárodními smlouvami. Můžeme jenom pomoci se záchranou v moři, postarat se o ně a zaregistrovat je," řekl Tsipras.

Podle něho je zapotřebí pochopit mentalitu uprchlíků, kteří byli vybombardováni ve svých domovech a riskovali své životy na cestě do Řecka, které je považováno za bránu do Evropy. „Mekka se ale pro ně nachází dále na sever," prohlásil řecký premiér.

„Nemůžeme se stát táborem pro lidi, kteří tady zůstat nechtějí, zejména proto, že je velmi obtížné najít v Řecku práci," pokračoval Tsipras.

Jako již několikrát v posledních týdnech kritizoval řecký politik uzavření takzvané balkánské cesty, po které uprchlíci mířili ve velkých počtech dál do nitra Evropy. Země, které začaly regulovat přijímání uprchlíků na této trase, jdou podle Tsiprase proti všem pravidlům odsouhlaseným na summitech EU a „ničí tak Evropu".

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz, jehož země iniciovala omezení pohybu uprchlíků na Balkáně, ve středečním deníku Süddeutsche Zeitung prohlásil, že naopak Řecko by mělo přestat pouštět běžence na cestu dál do střední Evropy. Tento krok by podle něj sám o sobě pomohl k oslabení migračního proudu do Evropské unie, protože by uprchlíci ztratili perspektivu života v bohatém Německu.