Vyšetřování se uskutečňuje na pozadí živé debaty o ženských právech v této severoafrické zemi. Podle zpravodajského serveru BBC se někteří obávají, že vládní islamistická Strana obnovy chce práva žen omezit.

Vše se odehrálo 3. září. Sedmadvacetiletá žena byla v autě se svým snoubencem, když k nim přišla trojice policistů a dva z nich ji pak údajně znásilnili. Třetí policista údajně odvedl jejího snoubence k bankomatu a pokusil se od něj získat peníze. Policisté to popírají. Dvojice prý byla ve voze v „nemravné pozici", když k nim přišli.

Ženiny právníci po dnešním více než dvouhodinovém výslechu před vyšetřujícím soudcem v Tunisu podle agentury AFP vyjadřovali opatrný optimismus, že obvinění proti ženě a jejímu snoubenci by mohlo být staženo. V opačném případě by oběma mohl hrozit trest půl roku vězení. Proces ale čeká policisty, kteří by mohli být odsouzeni k trestu smrti, pokud budou shledáni vinnými ze znásilnění.

Několik stovek lidí dnes před budovou soudu vyjadřovalo ženě podporu. Podle sympatizantů ji má podezření z nemravného jednání přimět k tomu, aby obvinění ze znásilnění proti policistům stáhla.

Tunisko se i přes dlouholetou autoritativní vládu někdejšího prezidenta Zína Abidína bin Alího podle AFP těšilo pověsti jednoho z nejpokrokovějších arabských států, pokud jde o rovnoprávnost mužů a žen. Vládní Strana obnovy v srpnu rozpoutala vlnu nesouhlasu s tímto stavem, když do nové ústavy navrhla vložit pojem „doplňkovost" a nikoli rovnost pohlaví. Návrh byl minulý týden odložen.