Hnutí IS, které ovládá značná území v Sýrii a v Iráku a které působí také v sousední destabilizované Libyi, dnes na internetu zveřejnilo prohlášení, v němž se k útoku přihlásilo. Čin byl podle radikálů "požehnaným nájezdem na jedno z doupat bezvěrců a neřesti v muslimském Tunisku".

Mezi mrtvými jsou dva útočníci, kterých ale podle policie bylo víc. Po zbylých úřady vyhlásily pátrání. Prezidentská mluvčí oznámila, že mezi zatčenými jsou čtyři osoby, které mají s útokem něco společného, zbylých pět je z účasti podezřelých. Prezident Kaíd Sibsí po dnešní schůzce s veliteli armády rozhodl rozmístit ve větších městech vojsko.

Střelci ve středu začali pálit do turistů u muzea Bárdá v centru metropole. Podle ministerstva zdravotnictví je mezi oběťmi 20 cizinců, z nichž ale zatím jenom 13 bylo identifikováno. Proto stále nejsou k dispozici přesné údaje o národnosti mrtvých. Itálie oznámila, že při útoku mohli zahynout až čtyři její občané - dvě italské oběti jsou potvrzené, dva Italové se pohřešují. Francie, Polsko a Kolumbie mají po dvou obětech, Japonsko tři a další mrtví jsou občané z Austrálie, Británie, Belgie a Španělska. Pohřešují se dva Poláci.

Bezpečnostní jednotky masakru nezabránily

V muzeu se přes noc skrývali tři vyděšení lidé: strážce a dva španělští turisté. V USA začaly panovat obavy, že se někdo pokusí útok zopakovat v některém americkém muzeu, takže americké instituce začaly zpřísňovat bezpečnostní opatření. Útok prý ukázal, jak špatně jsou muzea zajištěna. Tuniské bezpečnostní jednotky na místo přijely pozdě, takže masakru nedokázaly zabránit, tvrdí americká stanice ABC. Muzeum Bárdá nicméně oznámilo, že nejpozději do úterka znovu otevře dveře návštěvníkům.

Turisté byli ze dvou parníků, které kotvily v tuniském přístavu a dnes ráno odpluly. Na palubě lodě Splendida chybělo devět lidí, kteří při útoku přišli o život. Další byli z lodi Fascinosa. Provozovateli obou parníků, na nichž bylo po 3000 pasažérech, jsou italské společnosti MSM a Costa. Obě oznámily, že ruší tuniské zastávky na svých výletních trasách a že by toto opatření mohlo platit až do konce roku. Manžel jedné z italských obětí prohlásil, že exkurze do muzea neměla být vůbec povolena. "Moje žena tam neměla být," řekl.

"Jsem rád, že mezi oběťmi útoku v Tunisu není žádný občan ČR. Odsuzuji tento hrozný teroristický čin a vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým," sdělil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Prezident Miloš Zeman poslal Sibsímu kondolenci, v níž podpořil severoafrickou zemi v boji proti terorismu.

Tunisko vstoupilo do války proti terorismu

Tuniská vláda masakr označila za teroristický útok na tuniskou ekonomiku; ta se neobejde bez turistů, kterým premiér Habíb Síd slíbil zvláštní ochranu. Síd dnes zveřejnil jména dvou zabitých útočníků, o kterých se prý ale zatím neví, zda náleželi k nějaké skupině. Jeden z nich byl údajně znám tuniské tajné službě. Premiér prohlásil, že Tunisko vstoupilo do "války proti terorismu". "Tyto nestvůrné menšiny nás nezastraší. Budeme jim bez milosti vzdorovat do nejzazšího konce. Zvítězí demokracie a my přežijeme," řekl.

K muzeu do centra Tunisu byla na dnešní odpoledne svolána manifestace na podporu národní jednoty a odhodlání bojovat proti terorismu: přišlo asi 500 lidí. Úřady účastníkům akce zpřístupnily i prostory kulturní instituce, kde lidé zazpívali tuniskou hymnu. Na demonstraci přišli mimo jiné soudci a právníci, ale i rodiny s dětmi, napsala agentura AP. Řada z nich přinesla na místo masakru květiny.