Situace v Turecku je nejhorší v turisticky oblíbených provinciích Mugla a Antalya, kde je v posledních týdnech extrémní sucho. U města Bodrum odřízly plameny dva hotely od zbytku pevniny a pobřežní stráž z nich musela za pomoci místních rybářů evakuovat asi 4000 lidí. Ve čtvrtek a pátek úřady uváděly čtyři oběti, dnes ohlásily další dva mrtvé. Jedná se o hasiče, kteří zemřeli při zásahu.

Záběry na zatopenou vesnici v Německu.
Klima se mění: Silné bouřky a povodně budou až 14krát častější, ukázala studie

České ministerstvo zahraničí poslalo o problémech v oblasti turistům, kteří mířili do regionu a přihlásili se do informačního systému DROZD, textovou zprávu. Žádnou odpověď či žádost o pomoc k dnešnímu odpoledni nedostalo. ČTK o tom informovalo tiskové oddělení Černínského paláce.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže do této oblasti moc Čechů nejezdí. České kanceláře tak zatím nemusí přijímat žádná opatření ve vztahu k turistům, kteří mají na dovolenou teprve odletět, ani přímo na místě. V celém Turecku je podle něj s cestovními kancelářemi mezi šesti až osmi tisíci Čechů.

Bylo to jako v pekle, popisují místní

Ačkoliv jsou letní požáry v Turecku běžné, ty letošní se podle vědců z meteorologické služby EU Copernicus vyznačují nevídanou intenzitou, podle vědce Marka Parringtona až čtyřikrát vyšší, než kdy badatelé zaznamenali. "Ta čísla jsou oproti posledním 19 letům mimo měřítko," prohlásil a dodal, že kouř z požárů se nyní přesouvá přes Egejské moře směrem ke Kypru.

Agresivita požárů překvapila i řadu místních, někteří z nich podle listu The Guardian přišli o obydlí i celá stáda skotu. "Tohle není normální. Bylo to jako v pekle," řekl o živlu místní farmář, který při útěku před plameny sám málem zemřel.

Odstraňování škod po záplavách v Schuldu
Pomoc po ničivých záplavách. Německo chce požádat o peníze z unijního fondu

Podle řady vědců stojí za výjimečnými požáry změny klimatu, kvůli nimž je oblast sušší a zažívá větší vedra, než tomu bývalo v minulosti. Někteří ministři turecké vlády pak přišli se spekulacemi, že požáry úmyslně zakládá separatistická Strana kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci. Nepředložili však pro svoje domněnky žádné důkazy.

S požáry se potýkají i Itálie či jih Řecka 

Ve většině jižní Evropy budou panovat velmi vysoké teploty ještě v průběhu následujícího týdne a podle některých předpovědí by mohly padat i rekordy. V Ankaře a na dalších místech v Turecku bude zřejmě až o 12 stupňů více, než je dlouhodobý srpnový průměr. Na příští dny meteorologické služby hlásí teploty nad 40 stupňů Celsia.

Italští hasiči dnes bojovali s desítkami ohňů. Za posledních 24 hodin zaznamenali na 800 větších požárů, z nichž 250 připadalo na Sicílii. Nejvíce požárů bylo na jihu ostrova, kolem města Katánie. Pro usnadnění provozu hasicích letadel a vrtulníků bylo pro civilní provoz dočasně uzavřeno letiště v tomto turisticky významném městě. Požáry ale zasáhly i okolí Palerma a další oblasti ostrova.

Tamní úřady také evakuovaly loděmi asi 150 lidí, kterým se nepodařilo včas dostat do bezpečí a utekli na pláž, na níž je obklíčily plameny. Sicilský guvernér Nello Musumeci požádal vládu v Římě, aby vyhlásila kalamitní stav. Podle něj některá z ohnisek zřejmě úmyslně založili žhář. Deník La Repubblica píše o tom, že požáry lesů a polí mají usnadnit výstavbu solárních elektráren.

Následky záplav v Schuldu
Jak Německo zaskočily záplavy. Něco je špatně, domnívá se hydroložka

S požáry se přitom potýká také jih Řecka, poblíž přístavu Patras se museli evakuovat obyvatelé několika vesnic a turisté. Nejméně pět lidí bylo zraněno. Na místě bojovalo s ohněm přes 150 hasičů, vrtulníky a letadla.

Požáry hlásí rovněž Bulharsko a Albánie, kde také panují velmi vysoké teploty, stejně jako v Severní Makedonii a částech Rumunska.

Evropská unie vyhlásila nejvyšší stupeň nebezpečí požárů v některých místech Itálie, Portugalska, Španělska a částech severní Afriky.