Kreml hovoří o vážném incidentu a trvá na tom, že stroj se nacházel mimo turecký vzdušný prostor. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že jde o „ránu do zad". Turecký premiér Ahmet Davutoglu prohlásil, že Turecko má povinnost bránit svou hranici.

Podle Turecka stroj sestřelili piloti tureckých stíhacích letadel; ruská média zprvu informovala o raketě odpálené ze země, prezident Putin však později hovořil o střele vzduch-vzduch vypuštěné tureckou stíhačkou.

Turecká armáda na hranici se Sýrií dnes sestřelila ruské vojenské letadlo Su-24, které bylo pět minut v tureckém vzdušném prostoru. Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/turecko-sestrelilo-na-hranici-se-syrii-vojenske-letadlo-20151124.html

Turecká armáda na hranici se Sýrií dnes sestřelila ruské vojenské letadlo Su-24, které bylo pět minut v tureckém vzdušném prostoru. Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/turecko-sestrelilo-na-hranici-se-syrii-vojenske-letadlo-20151124.html

Turci se obrátí na NATO

V provincii Latákíja, kam Su-24 dopadl, operuje ruská a syrská armáda a letadlo se zřítilo na vesnici, kde žije turkmenská menšina. Na turecké straně hranice úlomky padajícího letadla zranily dva civilisty. Piloti ruského stroje se katapultovali, ale oba prý podle agentury Reuters při seskoku padákem zastřelili povstalci působící na severu Sýrie. Ruská armáda do pátrání po pilotech nasadila vrtulníky; jeden z nich syrští povstalci údajně zasáhli protitankovou střelou.

Ankara si předvolala ruského chargé d'affaires a ruské ministerstvo obrany zase povolalo tureckého vojenského atašé v Moskvě. V 17:00 SEČ se v Bruselu na žádost Turecka sejde Severoatlantická rada. Šéf Evropské rady Donald Tusk napsal na Twitteru, že „v tuto nebezpečnou chvíli" je nezbytné si „zachovat chladnou hlavu a udržet klid". Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bude vpodvečer předsedat zasedání bezpečnostní rady státu.

Turci ráno vyslali k hranici své stíhačky, protože se přiblížily údajně dva cizí stroje. Podle Ankary turečtí piloti cizí letadla desetkrát upozornili, že se blíží k tureckému území, a protože piloti nereagovali, jeden stroj byl sestřelen. Rusko ale trvá od počátku na tom, že jeho letadlo se nacházelo výhradně nad Sýrií.

„Všichni musí vědět, že z hlediska mezinárodního práva i sebeobrany máme právo zasáhnout proti komukoli, kdo naruší náš vzdušný prostor nebo hranice," řekl Davutoglu. Putin upozornil, že incident bude mít dopad na rusko-turecké vztahy.

Soukromá televize Habertürk odvysílala záběry padajícího hořícího letadla. Na videu, které má k dispozici Anadolu, je vidět dva piloty s padáky klesající k zemi.

— Habertürk TV (@HaberturkTV)

Putin: Sestřelení letadla je rána do zad, tragicky poškodí vztahy

Dnešní sestřelení ruského letadla tureckou armádou bude mít tragický dopad na vztahy Ruska s Tureckem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Incident podle něj překročil rámec obyčejného boje s terorismem a je ranou do zad, kterou Rusku zasadili přisluhovači teroristů.

Ruské letadlo Su-24 sestřelila raketa vzduch-vzduch, kterou vypálil turecký stíhací letoun F-16, prohlásil Putin při setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v přímořském letovisku Soči. Ruský stroj přitom podle ruského vůdce Turecko nijak neohrožoval, byl nasazen do operace s bojovníky Islámského státu v Sýrii.

„Rusko nestrpí, aby docházelo k takovým zločinům, jako byl útok na ruský Su-24," citovala ruského prezidenta agentura TASS. Turecká žádost svolat po incidentu jednání Severoatlantické aliance „vypadá jako pokus dát NATO do služeb Islámského státu", citovala ruská tisková agentura Putina.

„Dnešní ztráta je spojena s úderem, který nám zasadili do zad přisluhovači terorismu. To, co se dnes stalo, nemohu označit jinak," řekl šéf Kremlu.

Ruský stroj se podle něj nacházel kilometr daleko od tureckých hranic a operoval v hornatých oblastech provincie Latákíja. „Jsou tam soustředěni ozbrojenci, pocházející hlavně z Ruské federace. V tomto smyslu (ruští letci) plnili svůj základní úkol," řekl Putin. Šlo podle něj o „preventivní údery proti teroristům, kteří se kdykoli mohou vrátit do Ruska".

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl novinářům, že Moskva považuje incident za vážný, ale že zatím nemá dostatek informací na to, aby z něj bylo možné vyvodit důsledky. Neví, jestli kvůli němu ministr zahraničí Sergej Lavrov nezruší středeční cestu do Turecka. 

Ruští poslanci: Je to provokace

Ruští poslanci dnes rozhořčeně reagovali na sestřelení ruského bitevníku nad syrsko-tureckou hranicí. Poslanci v Moskvě to označují za tureckou provokaci a žádají zastavení leteckého spojení s Tureckem. 

Podle senátora France Klinceviče, místopředsedy branného a bezpečnostního výboru Rady federace, bude Moskva po Ankaře žádat „vyčerpávající vysvětlení" incidentu. „Turecko se zapojilo do mezinárodní provokace, lze-li věřit slovům našich vojákům. A já jim věřím," řekl Klincevič agentuře RIA Novosti.

Rusko má podle senátora kontrolu nad svými vzdušnými prostředky a má také jasné důkazy, kde se v daném okamžiku každý stroj nachází. „Letadlo letělo ve výšce 6000 metrů, zatímco mobilní protiletadlové střely mají dosah jen 4000 metrů," upozornil Klincevič. To podle něj může znamenat, že letoun sestřelila pozemní baterie, kterou syrští povstalci ve výzbroji nemají.

Místopředseda ruské Státní dumy Nikolaj Levičev vyzval šéfa ruské agentury civilního letectví Alexandra Něraďka, aby zablokoval veškeré letecké spojení mezi Ruskem a Tureckem. Důvodem je podle Levičeva zvýšené nebezpečí teroristického útoku na ruské letouny.

„V situaci, kdy vztah tureckých státních orgánů k teroristické skupině Islámský stát nelze nazvat negativním, existuje vysoké nebezpečí proniknutí teroristů na turecká letiště. To může znamenat nebezpečí pro ruské letouny," uvedl ruský poslanec.

V Turecku o události byli informováni prezident a premiér a Ankara se obrátila na OSN a NATO.

Soukromá televize Habertürk odvysílala záběry padajícího hořícího letadla. Na videu, které má k dispozici Anadolu, je vidět dva piloty s padáky klesající k zemi.

Lavrov zrušil cestu do Turecka, nedoporučuje ho ani turistům

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes zrušil středeční návštěvu Turecka poté, co turecké stíhačky sestřelily ruský bombardér Su-24, zapojený do operace v Sýrii. Ruská diplomacie současně nedoporučila turistům jezdit do Turecka, které je prý terorismem ohrožené stejně jako Egypt.

"To, co je nezbytné nyní zdůraznit, spočívá v růstu teroristických hrozeb, které plynou z tureckého území, a to bez ohledu na případ, který se dnes odehrál," řekl Lavrov v narážce na sestřelení ruského letounu.

"Kritická masa teroristických jevů na tureckém území není podle našeho hodnocení nikterak menší než v Egyptě. Samozřejmě našim občanů nedoporučujeme, aby nyní s turistickými či jinými cíli cestovali do Turecka," poznamenal ministr.

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací ruských turistů a cestovní kanceláře jej dosud nabízely i jako náhradu za rušené zájezdy do egyptských letovisek po zkáze ruského civilního letounu s 224 lidmi na palubě 31. října na Sinaji.

Za daných okolností je podle Lavrova jasné, že se nemůže ve středu v Istanbulu setkat se svým tureckým protějškem, jak se původně plánovalo. Ostatně ruský prezident Vladimir Putin přímo řekl, že se incident nemůže nedotknout rusko-tureckých vzthaů.

Rusové byli varováni už minulý týden

Turecko, které v syrském konfliktu na rozdíl od Moskvy stojí proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada, nedávno upozornilo Rusy, že uplatní veškerá svá práva při obraně hranice. Reagovalo tak na zprávy, podle nichž ruská letadla operují v oblasti obývané syrskými Turkmeny. Varování bylo minulý týden tlumočeno ruskému velvyslanci v Ankaře, jehož si turecké ministerstvo zahraničí předvolalo kvůli ruským útokům na pohraniční vesnice.

Spolu s velvyslancem byl povolán také vojenský atašé ruského velvyslanectví, jemuž Turci řekl, že ruská armáda operuje příliš blízko turecké hranice a zvyšuje tím možnost, že Turecko bude muset bránit své území. Navíc Ankara upozornila, že v těchto oblastech nepůsobí příslušníci Islámského státu ani jiné teroristické skupiny, proti nimž Rusko podle svých prohlášení v Sýrii bojuje. Navíc prý útoky nutí civilisty prchat z domovů a Turecko je tak vystaveno další uprchlické vlně.

Turecká letadla už intervenovala proti Rusům 3. října, kdy přinutila ruské vojenské letadlo, které se dostalo nad Turecko, aby se obrátilo zpět do Sýrie. Moskva tehdy incident vysvětlovala tím, že v oblasti panovalo špatné počasí. V dalším případě 16. října turecká armáda sestřelila bezpilotní letadlo ruské výroby, které se objevilo nad územím Turecka.

Letouny Su-24 byly do provozu zařazeny již v 70. letech- Bitevník Suchoj Su-24 (v kódu NATO zvaný Fencer) je nadzvukový, dvoumístný, dvoumotorový hornoplošník s měnitelnou geometrií křídel určený pro boj za každého počasí.
- Je považován za sovětskou obdobu amerického letounu F-111 a bylo ho vyrobeno asi 1400 kusů.
- Posádku tvoří pilot a operátor zbraní, stroj měří 22,53 metrů a je vysoký 6,19 metrů. Dolet činí 2775 kilometrů.
- Vyvinut byl v 60. letech a do výzbroje sovětského letectva byl zařazen v polovině 70. let. V roce 1984 zasáhl do vojenských operací sovětských vojsk v Afghánistánu. Použit byl také ruským letectvem během takzvané druhé čečenské války, kde Rusové ztratili asi čtyři typy těchto strojů. Nasazen byl i v krátké válce s Gruzií v srpnu 2008 a proti ukrajinskému letectvu při konfliktu Kyjeva s proruskými separatisty na východní Ukrajině. Mezi současné uživatele letounů Su-24 patří Sýrie, Alžírsko, Írán nebo Kazachstán.
- Ruská armáda plánuje, že do roku 2020 by měly tyto dosluhující „suchoje" zcela nahradit nové Su-34.
- Provoz stárnoucích Su-24 v ruském letectvu provází řada katastrof. V roce 2012 na letišti u Rostova na Donu sjel letoun z přistávací dráhy a shořel. Posádka se katapultovala a vyvázla bez zranění. Nehodu podle ministerstva obrany způsobil brzdicí padák, který se během přistávání utrhl.
- Letos v únoru havaroval stroj Su-24 u Volgogradu, kde zahynuli oba piloti. V červenci se letoun této řady zřítil v Chabarovském kraji na východě Ruska; oba členové posádky při nehodě zahynuli.
- V libyjské občanské válce sestřelili v březnu 2011 povstalci vládní Su-24, oba piloti tehdy zahynuli. Izraelská armáda sestřelila v září 2014 syrské bojové letadlo Su-24, které se objevilo ve vzdušném prostoru na Golanských výšinách.
- V současné době operují tato letadla spolu se stroji Suchoj Su-34, Su-30 a Su-25 ve vojenském konfliktu v Sýrii, kde má Moskva více než 50 letadel a vrtulníků.