Otřesy v Turecku zasáhly deset provincií, zraněných je nejméně 35 tisíc. Turecký prezident už v pondělí řekl, že jde o největší zemětřesení od roku 1939. V deseti provinciích, které zemětřesení postihlo, Erdogan vyhlásil na tři měsíce nouzový stav. Podle Tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) se v zemi zřítilo nejméně 5775 budov.

Podle Oktaye nejméně 450 tisíc lidí musí z úterý na středu přespat v tělocvičnách, školách a dalších zařízeních mimo domov.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo Turecko a Sýrii v pondělí brzy ráno. Kolem poledne pak úřady zaznamenaly ještě další zemětřesení o síle 7,6 stupně. Celkem bylo dosud zaznamenáno nejméně 285 následných otřesů, uvedla agentura Reuters.

Snímky zničených měst po zemětřesení v Turecku a Sýrii šokovaly svět. Takto nyní vypadá jeden z tureckých kostelů.
Lidé o zemětřesení: Každý někam utíkal, aby se zachránil. Ze sutin šlo sténání

Turecký úřad AFAD uvedl, že se zpod trosek dosud podařilo vyprostit 7840 živých lidí. Prezident Erdogan dříve upozornil, že nedokáže říci, na jakém počtu se celková bilance obětí zastaví a jak dlouho záchranné akce potrvají. Naděje na záchranu zasypaných se však po zhruba 24 hodinách od zemětřesení snižují i vzhledem k nízkým teplotám, které na jihovýchodě Turecka a severu Sýrie momentálně panují, připomněla agentura AP.

Prohledávání trosek budovy zřícené při zemětřesení v tureckém městě Gaziantep, 6. února 2023Prohledávání trosek budovy zřícené při zemětřesení v tureckém městě Gaziantep, 6. února 2023Zdroj: ČTK

Syrská státní agentura SANA informovala, že ve vládou kontrolovaných oblastech v provinciích Halab (Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús zemřelo nejméně 812 lidí. Dalších 1449 jich utrpělo zranění. Záchranná organizace známá jako Bílé přilby informovala nejméně o 1120 mrtvých a 2500 zraněných v oblastech na severozápadě Sýrie, které jsou pod kontrolou opozice.

Pomoc ze zahraničí

Řada zemí nabídla či již poslala do oblasti pomoc. Česká republika vyslala do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou hasiči, lékaři, stavební inženýři či kynologové. Zapojit do záchranných prací by se měli dnes ráno. Tým měl být původně nasazený v provincii Hatay, která je od Adany, kde obě skupiny speciálního týmu pro vyhledávání v sutinách v pondělí v noci přistály, vzdálená zhruba 200 kilometrů.

Prohledávání trosek budovy zřícené při zemětřesení s tureckém městě Adana, 6. února 2023
Zemětřesení v Sýrii přežila malá holčička. Ze sutin ji vytáhli nezraněnou

Mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp, ale ráno uvedl, že působení týmu bylo změněno. „Tým se bude přesouvat do města Adiyaman, transportovat jej bude turecká armáda pomocí tří letounů CASA, těžké vybavení bude přesunuto pozemní cestou pomocí nákladních vozů,“ sdělil Popp.

Adiyaman je od letiště v Adaně vzdálený asi 300 kilometrů. Jde o první příležitost, kdy je nasazený v zahraničí takzvaný těžký USAR tým, tedy 68 osob. Celý tým, složený z hasičů z Prahy a Moravskoslezského kraje, vede Jiří Němčík z Hasičské záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Čeští hasiči s sebou vezou materiál o objemu asi 100 metrů krychlových a váze 26 tun.