Turecký prezident na svém oficiálním twitterovém účtu oznámil, že operace nazvaná Pramen míru začala a že jejím cílem je vymýtit "hrozbu teroru". "Naše ozbrojené síly společně se syrskou Národní armádou (hlavní protureckou povstaleckou silou v Sýrii) na severu Sýrie zahájily operaci Pramen míru proti teroristickým organizacím" s cílem zničit "teroristický koridor, který chtějí vytvořit na naší jižní hranici, a vnést do regionu mír a pokoj", napsal Erdogan.

Turecký tank na hranici mezi Tureckem a Sýrií
Strach z Turecka. Kurdské úřady vyhlásily mobilizaci na severu Sýrie

Na ofenzivě se podílejí povstalci ze syrské Národní armády. Ta dnes prohlásila, že s kurdskými bojovníky na severovýchodě Sýrie nebude mít slitování a že budou drceni "železnou pěstí".

Syrská tisková agentura SANA napsala, že "turecká agrese" začala v příhraničním městě Rás al-Ajn, které leží naproti tureckému městu Ceylanpinar. Turecký bezpečnostní zdroj agentuře Reuters sdělil, že operace začala leteckými údery a bude ji podporovat dělostřelectvo a ostřelování z houfnic. 

Online reportáž

Podle Reuters dnes městem Rás al-Ajn na severovýchodě Sýrie a u hranice s Tureckem otřáslo několik velkých explozí právě v době, kdy Erdogan oznamoval začátek ofenzivy. Nad městem byl slyšet hluk z letadel a z budov stoupal dým. Turecká státní média uvedla, že na město dopadly minometné granáty, ale nezpůsobily žádné oběti. SDF však hlásí dva mrtvé a dva raněné civilisty po vzdušných útocích v Rás al-Ajnu.

Podle arabsko-kurdské koalice SDF podnikají nálety turecké vojenské letouny a mezi lidmi je velká panika. Letouny údajně útočily proti pozicím 50 kilometrů v hloubi syrského území ve městě Ajn Ísa. Přes příhraniční region podle SDF přeletělo 25 tryskových letadel. Turecké ministerstvo obrany dnes ujistilo, že turecké síly dbají na to, aby neublížily spojeneckým vojákům v oblasti, a že operace je zaměřena jen na radikály a jejich základny či zbraně.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček
Ministr zahraničí Tomáš Petříček: Zohledněme požadavky Kurdů

Agentura Reuters s odvoláním na turecký bezpečnostní zdroj uvedla, že střely z houfnic dopadaly na základny a muniční sklady YPG. Dalšími cíli jsou pozice ostřelovačů YPG. Údery jsou údajně vedeny na cíle vzdálené od obytných oblastí. Mluvčí syrských protureckých povstalců agentuře AFP potvrdil, že pozemní ofenziva začala ve směru na město Tal Abjád, které mají pod kontrolou kurdské milice YPG.

Ofenziva si podle arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF) zatím vyžádala mezi civilisty pěti životů a mezi bojovníky SDF tři. Jiné zdroje uvádějí sedm mrtvých civilistů.

Vytvoření bezletové zóny


SDF dnes vyzvaly Spojené státy a jejich spojence k vytvoření bezletové zóny, která by oblast před tureckými útoky ochránila. SDF uvedly, že měly důvěru v dohodu o bezpečnostním mechanismu mezi USA a Tureckem. Nyní jsou naši lidé bezbranní, uvedla koalice ve svém prohlášení.

Ankara, která syrské Kurdy pokládá za spojence v Turecku zakázané a za teroristickou organizaci pokládané Strany kurdských pracujících (PKK), už několik dní hrozila brzkým zahájením operace.

K vojenské invazi se rozhodla po nedělním oznámení Bílého domu, že USA stáhnou své vojáky z míst, kde by se mohli dostat do střetu s Turky. Kurdové to chápou jako zradu spojence a pohrozili, že nebudou mít kapacitu ke střežení tisíců zajatců z IS, protože budou potřebovat své lidi na boj proti Turkům. Právě koalice Syrských demokratických sil (SDF), jejichž jádro tvoří kurdské milice YPG, výrazně přispěla k porážce Islámského státu. 

Turecká armáda na hranicích se Sýrií
Ankara dokončila přípravy syrské invaze. Udeřila u irácké hranice

Erdogan dlouhodobě upozorňuje, že pro Turecko zůstává hlavním cílem vytvoření "mírového koridoru" pro návrat uprchlíků na sever Sýrie. Podle něj by se tato zóna měla rozprostírat přibližně do hloubi třiceti kilometrů syrského území a měla být zbavena kurdských milicí. Turecký prezident již dříve pohrozil, že pokud bude EU i další velmoci s vybudováním bezpečností zóny otálet, pustí běžence do Evropy. Podle tisku přitom do Turecka v posledních letech přišla na 3,6 milionu Syřanů.

Třídenní všeobecná mobilizace

Kurdové  dnes vyhlásili v severní Sýrii třídenní všeobecnou mobilizaci a požádaly občany, aby vzdorovali hrozícímu tureckému vpádu.  "Vyzýváme náš národ, všechny etnické skupiny, aby se v této historicky citlivé době všichni přesunuli do oblastí blízkých hranici s Tureckem a zapojili se do akcí odporu," stojí ve výzvě kurdské administrativy. Kurdové v ní také vyzývají svět k odpovědnosti, protože občany severní Sýrie může "stihnout humanitární katastrofa".

K zahájení vojenské operace se již na twitteru vyjádřil český ministr zahraničí Tomáš Petříček. "Turecká ofenziva jen zhorší situaci civilistů a uprchlíků. Bude znamenat oddálení návratu lidí domů. Situaci lze zklidnit jen diplomatickým tlakem. Očekávám společný postup EU, přispět by měly i USA. Česká republika podporuje mírový proces v Sýrii, bezpečí tureckých hranic jsme mohli zajistit i jinak," napsal. 

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes vyzval Ankaru k zastavení vojenské operace. Junckerovo prohlášení podpořil i český ministr obrany Metnar. "Doufáme, že tato vojenská akce bude co nejdříve zastavena," uvedl v pořadu Pressklub Frekvence 1. "Dlouhodobě zastáváme stanovisko, že by konflikty měly být řešeny diplomatickou a mírovou cestou," řekl.

Americký prezident Donald Trump
Trump varoval Ankaru, že v případě prohřešků zničí její ekonomiku

Syrské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že se Sýrie bude snažit všemi legitimními prostředky zmařit turecký útok. Akci již dříve odsoudili spojenci Damašku Rusko a Írán. Ke znepokojení o budoucí osud Kurdů přispěl dnešní útok teroristického Islámského státu (IS) na kurdské pozice v severosyrské Rakce.

Trump: Turecká ofenziva je špatný nápad 

Spojené státy neschvalují tureckou ofenzivu na severu Sýrie a Ankaře jasně řekly, že operaci považují za špatný nápad. V prohlášení to dnes uvedl americký prezident Donald Trump, informovala agentura Reuters. USA podle něj šéfa Bílého domu hodlají dohlédnout na to, aby Turecko splnilo svůj závazek, že ochrání civilisty a zabrání humanitární krizi.

"Spojené státy neschvalují tento útok a jasně Turecku řekly, že tato operace je špatný nápad," uvedl Trump v prohlášení, které zveřejnil Bílý dům. "Turecko se zavázalo k ochraně civilistů, ochraně náboženských menšin včetně křesťanů, a k tomu, že zajistí, aby nenastala humanitární krize, a my na tento závazek dohlédneme," dodal americký prezident.

V neděli prezident Trump ohlásil stažení amerických vojáků z míst, jichž se měla očekávaná turecká ofenzíva týkat. Vysloužil si za to kritiku, že opouští americké spojence. V dnešním prohlášení Bílý dům uvedl, že v oblasti, kam pronikly turecké síly, žádný americký voják není.

Před dnešním začátkem ofenzivy Trump na twitteru napsal, že vyslat vojska na Blízký východ bylo tím nejhorším rozhodnutím v dějinách Spojených států. "Tisíce našich skvělých vojáků zahynuly nebo byly zraněny," uvedl prezident. V prohlášení, které zveřejnil později v reakci na ofenzivu na sever Sýrie znovu zdůraznil, že nechce vést "tyto nekonečné, nesmyslné války".