Horník Erdal Kocabiyik byl jedním z tisíců lidí, kteří loni v květnu demonstrovali proti špatným podmínkám v dolech po neštěstí, při němž v jednom z hlubinných uhelných dolů zahynulo přes 300 havířů. V reakci na projev současného prezidenta Erdogana, který byl tehdy předsedou vlády, kopl do jednoho z aut projíždějící vládní kolony. Za to jej tvrdě zpacifikovali dva vojáci a s kopanci se přidal i Erdoganův poradce Yusuf Yerkel.

Poté, co událost natočená na video vyvolala velkou veřejnou kritiku, byl Yerkel propuštěn, úřady však jeho počínání dále neřešily. Trestu se však nyní dočkal Kocabiyik, který má zaplatit 548 lir (přes 5000 korun) za kopnutí do vozu. „Můj manžel byl zkopán a aby to bylo ještě horší, tak ho ještě pokutovali… spíše, než aby dali pokutu poradci," řekla televizní stanici Fox horníkova žena Derya. Pokuta, která odpovídá zhruba polovině minimální mzdy, prý způsobí rodině finanční problémy i proto, že Kocabiyik po protestech přišel o práci.

Erdogan čelí ze strany horníků trvalé kritice za údajně nedostatečnou reakci na loňské nejhorší důlní neštěstí v tureckých dějinách. Když onoho dne dorazil mezi demonstrující havíře a prohlásil, že podobná neštěstí k jejich práci patří, setkal se s rozzlobenou reakcí včetně kopance do auta.

Yerkel tehdy přispěl ke všeobecnému znechucení, když si obstaral zdravotní potvrzení, kterým dokazoval, že mu Kocabiyik způsobil zranění.