Šestiletou krizi izraelsko-tureckých vztahů způsobil námořní incident z roku 2010. Izraelské komando tehdy zabilo deset tureckých občanů, kteří byli ve flotile, jež chtěla prolomit námořní blokádu Gazy a dopravit tam humanitární pomoc.

Podle dohody, uzavřené na konci června, se velvyslanci obou zemí se vrátí do Ankary a do Tel Avivu a zároveň Izrael zaplatí 20 milionů dolarů (asi 477 milionů Kč) jako odškodné rodinám obětí izraelského zásahu proti flotile.

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua má dohoda pro Izrael „strategický význam" a přispěje ke stabilitě v období neklidu, který panuje na Blízkém výhodě. Turecko se podle něj v dohodě zavázalo, že zabrání přípravě teroristických aktivit proti Izraeli ze svého území.

Blokáda Gazy

Turecko původně chtělo také vyjednat zrušení izraelské blokády Pásma Gazy, ale Netanjahu k tomu řekl, že ta bude zachována. Izrael umožní humanitární dodávky pásmu, ale jen přes své území.

Do palestinského Pásma Gazy dorazily přes Izrael první zásilky pomoci zaslané z Turecka na počátku července.

Podle izraelských sdělovacích prostředků Turecko pomůže Izraeli získat dvě osoby pohřešované z války s radikálním palestinským hnutím Hamas z roku 2014. Turecko prý může s Hamasem vyjednat vydání pohřešovaných a také ostatky dvou padlých vojáků. Izrael umožní Turecku budovat v Pásmu Gazy infrastrukturu, elektrárnu a továrnu na odsolování mořské vody. Turecká humanitární pomoc určená pásmu není limitovaná, ale musí procházet izraelským přístavem Ašdod. Netanjahu také řekl, že Turecko upustilo v rámci jednání o normalizaci vztahů od právního pronásledování vojáků, kteří se zúčastnili zásahu proti flotile. Za incident se už v roce 2013 Turecku omluvil.

Vůdce izraelské opozice Jicchak Herzog kvůli dohodě Netanjahua kritizoval. „Tato dohoda s Tureckem odpovídá jeho (Netanjahuově) politice – začne velkými prohlášeními, přejde ke slibům a skončí tím, že se plazí. Smířit se s Tureckem je významný diplomatický cíl, ale je nepřijatelné odškodňovat ty, kdo útočili na izraelské vojáky," uvedl Herzog na facebooku.

Aktivisté z turecké lodi Mavi Marmara byli ozbrojeni noži a tyčemi a Izraelci, kteří měli za úkol loď přinutit plout do Ašdodu místo do Gazy, byli odporem aktivistů zaskočeni.