Konečný verdikt dnes potvrdil nejvyšší soud v Ankaře. Čeští občané byli souzeni již minulý rok, rozsudek ale nebyl pravomocný, jelikož se proti němu tehdy oba odvolali. Mohou se ale ještě obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas
Čechům Všelichové a Farkasovi potvrdil turecký soud šest let vězení

„Je to rozhodnutí našich dvou odsouzených a jejich právních advokátů, Česká republika se potom v tomto může, pokud by k tomu došlo, přidat na jejich stranu. Nicméně rozhodnutí o přijatelnosti této stížnosti u soudu pro lidská práva ve Štrasburku nelze předvídat,“ citoval Český rozhlas mluvčí ministerstva zahraničí Irenu Valentovou.

Česká diplomacie oběma odsouzeným poskytuje konzulární služby. „Náměstek pro sekci právní a konzulární požádal o schůzku s tureckými partnery, tedy se zástupci tureckého ministerstva zahraničí a spravedlnosti, aby o tomto případu znovu jednal. My jsme v tuto chvíli prostřednictvím naší konzulky ve spojení s rodinnými příslušníky odsouzených. Můžeme potvrdit, že se oba Češi stále nacházejí ve věznici Vanu,“ dodala Valentová pro rozhlas. Oba Češi jsou v dobrém zdravotním stavu.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas
Dva Čechy odsoudili v Turecku na šest let za terorismus, pomáhali Kurdům

Dvojice byla zatčena 16. listopadu 2016 na turecko-syrské hranici. Turci tehdy ohlásili událost jako zadržení „kurdských teroristů". Podle tureckých zdrojů spolupracovali s kurdskými milicemi YPG.

Podle tehdejších tureckých informací byl Farkas údajně odstřelovačem, Všelichová se údajně v řadách kurdských jednotek v severní Sýrii podílela na logistice a zdravotní péči. Koordinovala prý cesty dalších „dobrovolníků-teroristů" z Evropy do Sýrie. Farkas prý používal při pobytu mezi Kurdy krycí jméno Serxwebun Botan, Všelichová zase přezdívku Zelane Botan.

Oba zatčení Češi od počátku tvrdí, že jejich návštěva kurdských skupin měla humanitární charakter a chtěli v Iráku vybudovat polní nemocnici. Uškodila jim ale značná publicita na sociálních sítích, kde se prezentovali jako velcí příznivci kurdských milicí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko po dvou letech odvolává výjimečný stav, chce však bojovat s teroristy