„Je nesmyslné spojovat mě s případem Ščerbaně, to je absurdní,“ uvedla Tymošenková v prohlášení, které zveřejnila její strana Baťkivščyna (Vlast). Tymošenková má být vyslechnuta ve znovu otevřeném procesu jako svědkyně.

Ščerbaňův syn Ruslan uspořádal minulý týden tiskovou konferenci, na níž řekl, že předal generálnímu prokurátorovi dokumenty o možném zapojení dvou bývalých premiérů Julije Tymošenkové a Pavla Lazarenka do vraždy jeho rodičů.

Kontaktovala vrahy

Zástupce generálního prokurátora Renat Kuzmin dnes listu Gazeta řekl, že Ruslan tvrdí, že vraždu si objednala tehdejší šéfka společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU) Julija Tymošenková. Dříve se však o tom bál hovořit. Jeden ze svědků prý potvrdil, že Tymošenková osobně kontaktovala vrahy a vraždu si objednala, řekl Kuzmin. Účast na vraždě má podle jeho slov i bývalý premiér Lazarenko.

Lazarenko spojení se zločinem rovněž odmítá. Nyní je vězněn kvůli podvodům v USA a americké úřady odmítají žádosti Ukrajiny o právní pomoc a výslech.

Tymošenková řekla, že nikdy nebude schopna omluvit skutečnost, že „do tohoto ostudného scénáře byl vtažen syn muže, který byl zavražděn“. „Je to pro něj skutečná tragédie, nikoli důvod pro tiskovou konferenci nebo prohlášení,“ řekla.

Tymošenková byla loni v říjnu odsouzena k sedmiletému vězení za zneužití pravomoci při podpisu údajně nevýhodné smlouvy o nákupu ruského plynu. Obvinění odmítá a Evropská unie považuje její proces za politicky motivovaný.

Politická odveta

Minulý týden byl za zneužití pravomoci odsouzen další z ministrů její vlády Heorhyj Filipčuk. I jeho odsouzení stejně jako svoje považuje Tymošenková za politickou odvetu svého rivala, prezidenta Viktora Janukovyče.

Tymošenková, která je nyní ve věznici v Charkově, si dlouhodobě stěžuje na zdravotní problémy a odmítá péči ukrajinských lékařů. Tento týden přijedou na Ukrajinu němečtí lékaři, kteří Tymošenkovou nedávno vyšetřovali, aby prověřili podmínky v charkovské nemocnici, kam by mohla být Tymošenková převezena k léčbě.

ČTĚTE: Tymošenková údajně proti stresu a přepracování šňupala kokain