Rakousko–Německo 2:0. Tak by se dal symbolicky popsat stav zápasu alpské republiky a jeho téměř desetkrát většího německého soupeře v přetahované o silniční dopravu.

Rakousku jako by nestačilo, že se mu v minulých dnech podařilo uspět se žalobou u Evropského soudu na připravované německé dálniční mýto. Rozsudek Evropského soudu de facto poslal plán na zavedení poplatků na německých dálnicích k ledu, nejméně pro příští roky.

Na začátek prázdnin pak připravili Rakušané Němcům, především těm z Bavorska, jež bylo hlavním motorem zavedení poplatku za používání dálnic, další „sladké“ překvapení. Od počátku prázdnin do jejich konce totiž Tyrolsko uzavře pro tranzitní dopravu všechny silnice, kterými se daly v případě dopravních problémů objíždět klíčové dálnice A12 a A13. Přes tyto dálnice vede nejkratší cesta z jihu Německa k moři v Itálii, Slovinsku a Chorvatsku, kterou využívá i řada Čechů.

Dálniční tunel pod Karavankami
Jak projet v létě Rakousko? Tipy na rychlou cestu na jih bez zbytečného mýtného

Zákaz se má vztahovat na všechny druhy dopravních prostředků, od motorek po TIR, ale má zasáhnout pouze tranzitní dopravu. Policisté budou kontrolovat auta sjíždějící z dálnice a dál nechají jet auta místních lidí a turisty, kteří míří do rakouských alpských středisek.

„Chování Tyrolska je strašné, je to šikana,“ uvedl bavorský ministr dopravy Hans Reichhart z Křesťansko-sociální unie, která je hlavní vládní stranou v této jihoněmecké spolkové zemi. „Očekávám, že to Evropská komise velmi rychle zastaví a zaručí v Evropě volnost pohybu,“ dodal Reichhart. „Pokud Evropská komise tento krok nechá projít, pak se musí vztahovat i na silně přetížené bavorské dálnice a silnice v okolí hranic,“ citoval ministra německý server Deutsche Welle.

13,5 milionu aut ročně

Tyrolsko však nechce ustoupit ani o píď a neobává se ani žaloby Bavorska u Evropského soudu, kterým Mnichov hrozí. „Zákaz bude platit o víkendech od sobotních sedmi hodin ráno do nedělních sedmi hodin večer,“ oznámil tyrolských zemský hejtman Günther Platter. „Jen proto, že naši sousedé utrpěli těžkou porážku s mýtným, by nás neměli urážet, ale aktivně s námi spolupracovat ve snaze ulevit našim obyvatelům,“ vzkázal Platter do Mnichova.

Ilustrační foto.
Jedete autem do zahraničí? Nachytat vás mohou na odlišných pravidlech

Dálnice přes Tyrolsko směrem k Brennerskému průsmyku, kudy vede tunel do Itálie, je především v létě extrémně vytížená.
Ročně projede přes Tyrolsko jedenáct milionů osobních aut a 2,5 milionu nákladních tranzitů. Dálnice jsou však na rozdíl do Německa v Rakousku zpoplatněné i pro osobní auta.

Řada našinců míří na dovolenou do Chorvatska. Tento pohled nemá nikdo z nich rád.
Jedete autem na dovolenou do Chorvatska? Vyhněte se uzavírkám