Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) oznámila záměr počet svých pozorovatelů na Ukrajině do konce listopadu zdvojnásobit. Dostal by se tak na 500.

"Teroristé a ruští vojáci pokračují v ostřelování letiště v Doněcku, v jehož okolí už bylo zničeno mnoho budov. Za uplynulých 24 hodin naše jednotky odrazily jeden útok a zaznamenaly čtyři ostřelování," řekl dnes novinářům mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Za teroristy Kyjev označuje povstalce z východu Ukrajinu. Podle listu Ukrajinska pravda Lysenko dodal, že zahynul jeden příslušník záchranného sboru a zranění utrpěli tři vojáci.

Tisíce ruských vojáků na Krymu

S odvoláním na údaje rozvědky Lysenko rovněž upozornil na soustřeďování asi 4000 ruských vojáků z jednotek dislokovaných na severu anektovaného Krymu, a to se vší vojenskou technikou a municí. Ukrajinští pohraničníci podle mluvčího zaznamenali nejméně tři případy, kdy se Rusové pokoušeli o průzkum za pomoci bezpilotních letadel: u Mariupolu a u Krymu.

Povstalci naopak podle agentury Novorosinform tvrdí, že se během uplynulé noci klid zbraní vcelku dodržoval, nehledě na "neopodstatněná" ukrajinská nařčení a ojedinělé incidenty, při kterých palba vládních jednotek údajně zranila čtyři povstalce, zabila dva civilisty a další čtyři zranila. Další civilistka prý zahynula při nehodě ukrajinského tanku. "Vojska junty" podle povstalecké rozvědky posílila i jednotka více než 30 odstřelovaček, údajně z Pobaltí, která je prý nyní dislokována v obci Novoajdar v Luhanské oblasti.