Podle Jaceňuka je dnešek historickým dnem pro jeho zemi a prvním krokem k členství Ukrajiny v EU.

„Věříme, že je to i historický den pro celou Evropu," uvedl Jaceňuk. „Chceme být součástí velké evropské rodiny a toto je první krok k tomu, aby Ukrajina dosáhla svého konečného cíle plného členství," dodal.

Podpis částí dokumentu týkajících se politického dialogu, spolupráce v obranné a bezpečnostní politice či podpory při reformách je výrazem unijního zájmu spolupracovat s nynější přechodnou vládou v Kyjevě, neuznávanou Moskvou. „Symbolizuje význam, který obě strany přikládají těmto vztahům, a uznává touhu ukrajinského lidu žít v zemi, které vládnou hodnoty, demokracie a vláda práva," konstatoval Van Rompuy.

I český premiér Sobotka

„Ať je podporou a posilou pro politické rozhodování lídrů a občanů, kteří chtějí vybudovat demokratickou a jednotnou Ukrajinu, ochraňující všechny skupiny a menšiny a žijící v míru se svými sousedy," dodal nejvyšší představitel unie.

Jaceňuk spolu s Van Rompuyem, předsedou Evropské komise Josém Barrosem a šéfy států a vlád evropské osmadvacítky, mezi nimiž byl i český premiér Bohuslav Sobotka, stvrdili preambuli, první, druhou a sedmou hlavu smlouvy a také závěrečný protokol, odsouhlasený v pondělí ministry zahraničí EU.

Dohoda je prozatímní a její signatáři se v ní zavázali, že chtějí dotáhnout do konce jednání i o ostatních částech dokumentu.

Po 25. květnu

Podpisu se tak dnes dočkala část textu, který loni v listopadu odmítl podepsat tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Následné demonstrace proti jeho rozhodnutí odstartovaly na Ukrajině krizi, která zatím skončila Západem neuznaným připojením ukrajinského poloostrova Krym k Ruské federaci.

Unie také hodlá až do listopadu ze své strany jednostranně plnit podmínky smlouvy o volném obchodu, která je s asociační dohodou spojená. Otevře tak svůj trh pro naprostou většinu ukrajinského zboží. Tuto část balíčku unijní hospodářské pomoci určené Ukrajině musí ještě formálně potvrdit členské země a také Evropský parlament.

Celý komplex dohod by měl být podle představ unijních diplomatů podepsán nejspíš někdy po 25. květnu, kdy se mají na Ukrajině konat prezidentské volby. Poté budou muset smlouvy projít také ratifikačním procesem v unijních státech.