V pondělí proruští separatisté v Doněcku a v Charkově vyhlásili vlastní takzvané lidové republiky, nezávislé na zbytku země. Požádali také o ruskou vojenskou pomoc. V Luhansku vzbouřenci obsadili kancelář ukrajinské tajné služby a zmocnili se skladu zbraní. Ukrajinští představitelé jsou přesvědčeni, že vření na ruskojazyčném východu země zorganizovalo Rusko.

"Charkov. Začala protiteroristická operace. Centrum města je uzavřeno. Stejně tak stanice metra. Nevzrušujte se. Až skončíme, vše otevřeme," napsal Avakov dnes ráno na Facebooku.

Zatčeny desítky separatistů

Uvedl rovněž, že při vyklízení sídla oblastní správy policisté zatkli "asi 70 separatistů". Operace se podle ministra odehrává bez použití střelných zbraní. Podle agentury Unian úřad vyčistila od separatistů speciální jednotka Jaguar z centrální Ukrajiny, a to bez obětí na životech.

Ukrajinským úřadům se podle agentury Interfax už během noci na dnešek podařilo proruské aktivisty vytlačit také ze sídla místní televize. Při zásahu v sídle oblastní správy "část demonstrantů začala házet do oken zápalné lahve, takže několik místností vzplálo".

Separatisté v Doněcku podle webu Ukrajinska pravda slíbili složit zbraně a opustit obsazené budovy. Kvůli vření na východě země Kyjev posílil ostrahu hranic a rovněž vyslal policejní posily z dalších regionů do Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti. Ukrajinští představitelé obviňují ze zorganizování vzpoury Moskvu.