Zákon výrazně posílil práva prezidenta týkající se především fungování vlády, a to na úkor parlamentu.

Dosud mohla například parlamentní většina i přes odpor hlavy státu zvolit premiéra, což už nyní nebude možné, prezident získal právo navrženého kandidáta odmítnout.
Parlament také Juščenkovým výnosem přišel o možnost odvolat ministry zahraničí a obrany, pokud s tím prezident nebude souhlasit.

Ochromený parlament

Stalo se tak poté, co dlouhodobé spory mezi „plynovou princeznou“ Tymošenkovou a předsedou opoziční Strany regionů Viktorem Janukovyčem prakticky paralyzovaly práci ukrajinského parlamentu.

„Parlament nemůže být rukojmím politických her. Většina v parlamentu, která tvoří vládu, se tak sama připravuje o své pravomoci,“ prohlásil Juščenko na středečním jednání se špičkami ukrajinské vlády o urovnání konfliktů mezi jednotlivými frakcemi.

Pravidelné blokování zasedání parlamentu jednou či druhou stranou vyvrcholilo na počátku minulého týdne, kdy se měla hlava státu obrátit k parlamentu s výroční zprávou.
Poslanci Bloku JulieTymošenkové odmítli zahájit zasedání parlamentu a Juščenko tak byl nucen svůj projev vydat pouze v písemné podobě.

I přes neustálé tahanice mezi koalicí a opozicí Janukovyčův návrh na provedení předčasných parlamentních voleb prezident odmítl.