Washington až dosud odmítal Kyjevu dodávat „smrtící" zbraně, ale už loni v prosinci se na internetu objevily zprávy o tom, že ukrajinští obchodníci se zbraněmi uzavřeli kontrakt s americkou firmou Barrett na dodávku pušek.

„Dočkali jsme se! Obdrželi jsme nové zbraně pro doplnění jednotek Národní gardy, působících proti skupinám pokoušejícím se proniknout přes linie naší obrany a proti nepřátelským diverzním a průzkumným skupinám. Postačí trocha výcviku a přípravy a naši odstřelovači mohou využívat výkonnou a moderní zbraň proti živé síle a technice nepřítele ve všech bojových jednotkách Národní gardy," napsal Avakov na Facebooku o puškách Barrett ráže 12,7 milimetru.

Reaktivní granáty

Dodal, že do výzbroje byly zařazeny rovněž protitankové reaktivní granáty DRTG-73, což bude pořádná „novinka pro nepřátelské tanky a transportéry" vzhledem k tomu, že tyto střely jsou vybaveny tandemovou hlavicí s dvěma kumulativními náložemi: první prorazí dynamickou ochranu tanku, druhá pak vlastní pancíř o tloušťce až 700 milimetrů.

Podle dostupných zpráv jsou tyto pancéřovky vyráběny v Bulharsku.

Pušky Barrett M 82 A1 podle webu české armády zavedla do své výzbroje například 601. skupina speciálních sil v roce 2000 a zbraň s ní prošla nasazením v extrémně náročných podmínkách Iráku a Afghánistánu. Zejména ve velice složitých podmínkách iráckého nasazení zbraň prokázala mimořádnou spolehlivost a účinnost.