Na neokupovanou část Ukrajiny přesunutá prokuratura Autonomní republiky Krym a ukrajinská tajná služba SBU začaly Babiše mladšího trestně stíhat za to, že na Krym cestoval nelegálně přes Rusko, které ukrajinský polostrov už téměř pět let okupuje.

Andrej Babiš mladší se svou přítelkyní jménem Liza M.
Babišův syn měl podstoupit nedobrovolný psychiatrický zákrok. Napsal to v mailu

Jediná legální možnost návštěvy Krymu je totiž z pohledu Kyjeva přes ukrajinské hraniční přechody, a to s příslušným povolením. Babiš mladší ale na Krym cestoval nelegálně za dosud neznámých podmínek z Moskvy. Nedávno reportérům Televize Seznam Babiš mladší tvrdil, že byl na Krym unesen a držen tam proti své vůli.

Hrozí mu vězení nebo pokuta

O trestním stíhání informoval agenturu Ukrinform ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Ten se zajímal o to, zda příslušná místa v Kyjevě případ syna českého premiéra, který byl i na Ukrajině široce medializován, nějak řeší. Prokuratura a SBU potvrdily, že trestní stíhání už bylo zahájeno. „Doufám, že viníci budou potrestáni,“ uvedl podle slovenské agentury TASR Hončarenko.

„Případ má být prošetřen jako jakékoli jiné porušení pravidel překročení hranic Ukrajiny. Je jedno, jestli je to syn předsedy vlády, nebo papež. Ukrajina musí přísně a v souladu se zákonem na tyto případy reagovat,“ dodal.

 Babišovi mladšímu hrozí za nelegální cestu na Krym až tři roky vězení nebo vysoký peněžitý trest. A také zakázán vstup na Ukrajinu.

Liza M., přítelkyně Andreje Babiše mladšího.
Přítelkyně Babiše juniora: Nechci nic vysvětlovat, jsem jen malý člověk