Z přiznání je zřejmé
i to, že ukrajinský prezident stále vlastní 104 společností v různých zemích. 
A to včetně Ruska, se kterým vede jeho země dlouholetou válku a které na úkor Ukrajiny anektovalo Krym. Porošenko je dále majitelem společností v Číně a na Britských Panenských ostrovech. Prezident za loňský rok přiznal příjem více než 62 milionů hřiven (asi 61 milionů Kč).

Kabelky, auta, kožich i šest soch

Petro Porošenko spolu 
s podáním přiznání vydal 
na Facebooku komentář ke svým majetkům. Napsal, že všechny firmy vznikly ještě v době, kdy podnikal, a že veškerý movitý a nemovitý majetek – byty, parcely, auta, obrazy či šperky – získal, než byl zvolen prezidentem. „Navíc většinu majetku jsem nabyl v době, kdy jsem nebyl ve státních službách," dodal.

Na bankovních účtech má prezident více než 26 milionů dolarů (asi 641 milionů Kč), půl milionu hřiven a 14 000 eur, zatímco dalších 60 000 dolarů a 900 000 hřiven má 
v hotovosti.

Porošenko 
a jeho rodina rovněž vlastní dům o ploše 1332 čtverečních metrů u Kyjeva v hodnotě 30 milionů hřiven (asi 29,5 milionu Kč), několik pozemků a bytů, jakož i rekreační zařízení u Oděsy na jihu země.

Majetkové přiznání také zmiňuje osm luxusních aut, šestery švýcarské hodinky, dva norkové a jeden sobolí kožich, šperky, sbírku 84 obrazů a šesti soch a tři dámské kabelky Fendi, Dior a Chanel.

Prezident ujistil, že „z každého centu byly zaplaceny daně do rozpočtu Ukrajiny", a připomněl, že na dobročinnost a na podporu armády věnoval – ať osobně či ze svých firem – 
v posledních třech letech okolo 400 milionů hřiven.

List Ukrajinska pravda připomněl, že prezidentovo loňské majetkové přiznání nezmiňovalo majetek v cizině. Deník dodal, že letos na jaře byl Porošenko ve Španělsku, kde „podle důvěryhodných zdrojů má vilu ve městě Marbella, zakoupenou ještě před zvolením prezidentem".
Porošenko se stal hlavou státu jako jeden z nejbohatších Ukrajinců. Patří mu investiční banka, podniky automobilového, loďařského a strojírenského průmyslu, televizní stanice 5. kanál, holding Ukrprominvest-Agro a také výrobce cukrovinek Rošen. Kvůli ní se mu přezdívá „čokoládový král".

Čokoládový král a Panenské ostrovy

Ukrajinská Pravda však uvádí, že kvůli chystanému prodeji Rošenu založil Porošenko v daňovém ráji na Panenských ostrovech firmu. Ta vlastní holandskou společnost, holandská zase kontroluje ukrajinský fond a ten je majitelem čokoládového impéria.

List připomíná, že Panenské ostrovy jsou spojeny se skandálem s Panama Papers. Co složitou transakcí Porošenko získal? „Kdyby přiznal, že panenskou společnost založil kvůli prodeji Rošenu, bylo by jasné, že chtěl připravit ukrajinský rozpočet o kulatou sumu nezaplacených daní. Na Panenských ostrovech se daně za prodej aktiv neplatí," komentuje Porošenkovo daňové přiznání Ukrajinská Pravda.

Časopis Forbes-Ukrajina napsal, že ukrajinští oligarchové za minulý rok zchudli, v průměru o čtvrtinu. Porošenko ale zbohatl. Forbes odhadl Porošenkovo jmění na 858 milionů dolarů (více než 21 miliard Kč), zhruba o 100 milionů více než před rokem.

Pavel Hrabica