Tymošenková chce dosáhnout toho, aby vítězství Viktora Janukovyče bylo prohlášeno za neplatné.

Janukovyčova neúspěšná soupeřka v prezidentských volbách, ministerská předsedkyně Tymošenková napadla vítězství opozičního předáka Viktora Janukovyče u soudu v úterý. Tymošenková odmítla připustit porážku a chce, aby soud prokázal její tvrzení, že volby byly provázeny podvody. Tvrdí to i přesto, že mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili hlasování za spravedlivé a čestné. Janukovyčovi k vítězství už také blahopřáli přední světoví státníci včetně USA, Ruska a zemí Evropské unie.

V rozhodnutí soudu zveřejněném na jeho oficiálních internetových stránkách se nařizuje pozastavit rozhodnutí ústřední volební komise, která oznámila výsledky druhého kola prezidentských voleb a vítězství Viktora Janukovyče, dokud nebude stížnost Tymošenkové na neplatnost voleb projednána.

Viktor Janukovyč byl oficiálně vyhlášen vítězem voleb v neděli. Druhé, rozhodující kolo ukrajinských voleb se konalo 7. února. Janukovyč zvítězil jen o 3,5 procenta odevzdaných hlasů.

Soud, který se má vyjádřit do dvou dní, však zamítl žádost Tymošenkové, která požaduje, aby Janukovyč nesložil prezidentskou přísahu. Ukrajinský parlament v úterý rozhodl, že Janukovyč má být do svého úřadu oficiálně uveden 25. února.