„Byl to první vzorek měsíční horniny, který na Zem dopravila robotická kosmická loď,“ řekl Michael G. Smith, profesor historie na americké Purdueově univerzitě, který studuje sovětské vesmírné projekty. „Jedná se o jeden z největších úspěchů sovětského vesmírného programu,“ dodal.

Šperk Marie Antoinetty se vydražil za 736 milionů
Rekordní částka. Perla Marie Antoinetty se vydražila za 736 milionů korun

Podle viceprezidentky aukční síně Sotheby's Cassandry Hattonové jsou tato měsíční smítka jedinými lunárními vzorky, které jsou legálně drženy v soukromých rukou. 

Horniny, které byly dovezeny z Měsíce totiž patří americké či ruské vládě, které financovaly vesmírné mise. Zatímco sovětské bezpilotní mise se vrátily na Zemi s přibližně 283 gramy měsíční půdy, američtí astronauti z programu Apollo přivezli z Měsíce asi 382 kilogramů kamenů, půdy a prachu.

Dar vdově po zakladateli vesmírného programu

Měsíční horniny, které se budou dražit v New Yorku, však byly oficiálním darem sovětské vlády vdově po Sergeji Koroljovovi, hlavním autorovi sovětského civilního i vojenského raketového programu. 

Světoznámý britský vědec Stephen Hawking.
Enormní zájem. Kolečkové křeslo vědce Hawkinga vydražili za 8,8 milionu korun

Koroljev, jehož identita byla dlouhá léta považována za státní tajemství, byl mimo jiné u vypuštění Sputniku, první umělé družice Země, ale i u misí, které do vesmíru dopravily první kosmonauty. Vedl také vývoj ruské rakety, jež se dodnes používá k dopravě posádek na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

„Koroljov byl skutečnou osobností sovětského vesmírného programu,“ řekl Asif Siddiqi, specialista na ruskou historii na Fordhamské univerzitě v New Yorku. „Byl jeho symbolem, ale také manažerem a inženýrem. Když v roce 1966 zemřel, byla to rána, ze které se tamní kosmický program nikdy nevzpamatoval,“ dodal.

Čtyři roky po Koroljovově smrti sovětský vesmírný program vypustil první ze tří úspěšných lunárních návratových misí. Robotická sonda Luna 16 odebrala z měsíčního povrchu přibližně 99 gramů prachu, který dopravila na Zemi. Sovětská vláda pak darovala tři zrna o hmotnosti zhruba 0,2 gramu Nině Ivanovně Koroljové. 

Reliéf asyrského panovníka jménem Aššurnasirpal  II.
Rekordní aukce. Asyrskou sochu starou tři tisíce let vydražili za 700 milionů

Ta v roce 1993 prodala tato zrna americkému sběrateli, který za ně zaplatil 442 500 dolarů. Nyní je i on nabízí k prodeji. Sotheby’s očekává, že by se konečná cena mohla pohybovat mezi 700 tisíci až milionem dolarů (16 až 23 miliony korun).

Mezi dalšími artefakty, které budou draženy spolu s měsíčními horninami, je také zvukový záznam z letu sovětské kosmonautky Velentiny Těreškovové, která se v roce 1963 stala první ženou ve vesmíru. Další položkou je pak kompletní skafandr z amerického programu Gemini.

Sbírka Neila Amrstronga vynesla miliony dolarů

Aukce Sotheby's však není jediná, která se chce svést na nostalgické vlně po vesmírných závodech. Tu umocňuje 50. výročí od letu Apolla 8, které jako první vesmírná loď s lidskou posádkou proletělo v prosinci 1968 kolem Měsíce.

Neil Armstrong
Červený mercedes či americká vlajka. Sbírka věcí Neila Armstronga jde do aukce

„Existuje zvláštní nostalgie po vesmírném závodu a průzkumu vesmíru v šedesátých letech 20. století,“ řekl Asif Siddiqi. „Byla to skutečné vzrušující doba, kdy se lidské možnosti dobývání vesmíru zdály nekonečné,“ dodal.

Před několika týdny začala rodina Neila Armstronga, prvního muže na Měsíci, s prodejem tisíce suvenýrů. Mnohé z nich jsou upomínkou na jeho vesmírnou misi. Byla mezi nimi například náhradní americká vlajka, kterou měl Neil Armstrong s sebou během mise Apollo 11.

První skupina artefaktů se prostřednictví online aukčního domu Heritage Auctions prodala za více než 5,2 milionů dolarů (119 milionů korun). Další dvě aukce jsou naplánovány na příští rok.

Mezinárodní vesmírná stanice.
NASA se chce zviditelnit. Zvažuje prodej letenek pro vesmírné turisty