Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Umíme vyrobit čokoládu bez tuku a zachovat chuť, tvrdí chemici

Washington /ANIMACE/ – Chemikům se podařilo přijít na způsob, jak omezit tuky v čokoládě tak, aby neztratila svou charakteristickou jemnou chuť. Americká chemická společnost, která o novince pocházející z Británie informovala, tvrdí, že základem úspěchu je želatina používaná v potravinářství.

9.4.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Adolf Horsinka

Nízkotučná čokoláda se už sice vyrábí, ale chuťově se bohužel nedá s tou běžnou srovnat. Sametové chuti se při normální přípravě dosáhne emulsí – důsledným smícháním ingrediencí, které se jinak samovolně nesměšují, například voda s olejem. Sametové chuti normální čokolády se dociluje emulsí kapek tuku s pevnými ingrediencemi. Nahradit tuk je nesnadné. Jakákoli jiná látka musí být v malých kapkách, které v čokoládě zůstanou dobře rozptýlené při zahřátí a pak i po zchlazení.

Stefan Bon z Warwické univerzity tvrdí, že pro zachování jemné chutě je nezbytné, aby tyto částice byly menší, než je polovina tloušťky lidského vlasu.

První pokusy o náhradu tuku v emulsi publikovala Warwická univerzita loni. Použity byly vysrážený křemičitan a chitosan, schopný vázat na sebe některé látky. Získává se z chitinu, obsaženého v kostrách korýšů. Aby se dosáhlo rozpuštění těchto látek do potraviny, bylo zapotřebí přidat něco kyselého a vědci sáhli po ovocných šťávách. „Byla to kombinace ovoce s čokoládou a lidem to hrozně chutnalo. Pak se někdo zeptal, co by se stalo, kdyby se přidal alkohol. Pracovali jsme na tom usilovně v laboratořích a předpokládali jsme, že budeme schopni vyrobit jakési želé s příchutí vodky," vysvětlil Bon.

Ukázalo se, že tento recept je snadnější a univerzálnější. Odbouraly se navíc obavy z následků konzumace křemičitých látek byť v minimálním množství. Bon dodal, že s využitím těchto nových postupů by se dal v čokoládě omezit také cukr a že metoda vůbec otevírá zcela novou technologii k výrobě sladkostí.

Autor: ČTK

9.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Theresa Mayová na pondělním banketu
AKTUALIZOVÁNO
3

Mayová prohrála. O konečné podobě brexitu bude rozhodovat parlament

Vteřiny dne 13. prosince 2017

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Fosfáty v kebabu nejsou problém, rozhodli europoslanci

Evropský parlament neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech, které navrhla povolit Evropská komise (EK). Výrobci tohoto pokrmu tím získali souhlas europoslanců, aby do masa přimíchávali látky, které údajně zlepšují chuť masa.

Projev Pelty vnímám jako zinscenovaný, říká místopředseda FAČR Zlámal

/ROZHOVOR/ Někteří jeho rivalové si přáli jeho konec, on však dál získal podporu moravské komory. Důvěru i pro druhé funkční období v pozici místopředsedy za Moravu dostal ve Výkonném výboru FAČR kroměřížský podnikatel Zdeněk Zlámal, který s náskokem tří hlasů (38:35) porazil svého největšího rivala Františka Juru.

Babišovi ministři převzali jmenovací dekrety a začali pracovat

/ON-LINE PŘENOS, INFOGRAFIKA/ Čtrnáct mužů a žen z hnutí ANO nebo nestraníků převzalo z rukou prezidenta Miloše Zemana jmenovací ministerské dekrety.

Do boje s drogami se experti vrhají společně. Ustanovili protidrogovou komisi

Novou zbraní v boji s nástrahami návykových látek se má stát krajská protidrogová komise, zřízená jako poradní orgán středočeského radního pro oblast bezpečnosti a ICT Roberta Bezděka (ANO). O jejím ustavení ve středu informovala Helena Frintová z krajského úřadu. S tím, že komise by měla přispět ke koordinaci aktivit směřujících k ochraně jednotlivců před škodami způsobenými užíváním návykových látek, hazardním hraním a před dopady v podobě trestné činnosti.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT