Sociální demokracie (SPD), která je koaličním partnerem konzervativců, má stejně jako před dvěma týdny podporu 21 procent Němců, což je méně, než kdy dostala ve volbách do Spolkového sněmu. Obě vládní strany oslabuje uprchlická krize i vývoj penzí.

Průzkum ukázal, že podle 52 procent se kabinet Merkelové nechová v uprchlické krizi kompetentně. Jen 46 procent Němců je přesvědčeno, že vláda má situaci pod kontrolou. Nesouhlas s politikou vlády tak dává najevo i část stoupenců koaličních stran.

Problematicky Němci vnímají také situaci kolem penzí. V průzkumu uvedlo 57 procent lidí, kteří dosud nejsou v důchodu, že mají obavy z nedostatečného zabezpečení ve stáří. Obavy z chudoby v penzijním věku jsou tím vyšší, čím jsou lidé mladší. Před rizikem nedostatečného zabezpečení prostředků na důchody varoval tento týden i ministr financí Wolfgang Schäuble, který kvůli tomu navrhoval posunutí věku pro odchod do penze za dosavadních 67 let. S jeho návrhem ale nesouhlasí ministerstvo práce.

Podpora opozičních stran zůstává podle průzkumu nezměněná. Pravicově populistickou Alternativu pro Německo by volilo 14 procent Němců a strana by se stala třetí nejsilnější frakcí ve Spolkovém sněmu. Zelené podporuje 12 procent voličů, postkomunistickou Levici devět procent. Do Spolkového sněmu by se po neúspěchu v roce 2013 vrátila i Svobodná demokratická strana (FDP), pro níž chce nyní hlasovat sedm procent Němců.