„Rusko získalo obsazením celého poloostrova velmi významnou základnu pro další působení směřující jak směrem na západ (Balkán, Podněstří a ústí Dunaje), tak na jih (východní Středomoří), kde vytvořilo stálou námořní skupinu," stojí ve zprávě o strategické vojenské situaci v Černé moři, kterou připravil rumunský poslanec ze socialistické frakce S&D Ioan Mircea Pascu.

Podle Pascua Moskva získala připojením Krymu základnu „pro další potenciální expanzi". Posilování ruských jednotek na anektovaném území by prý nemělo Evropskou unii nechat chladnou a osmadvacítka by neměla nechávat zajištění bezpečnosti pouze na bedrech Severoatlantické aliance.

Změna bezpečnostní situace

„Vítám zprávu, která upozorňuje na změnu bezpečností situace v Černém moři a na to, že Rusko vytváří z Krymu nový Kaliningrad," uvedl český europoslanec Jaromír Štětina (TOP09/STAN) během středeční debaty v plénu. Upozornil také, že EU musí ctít územní celistvost Ukrajiny, jejíž území zahrnuje i Krymský poloostrov. „Zábor Krymu nesmí být nikdy uznán a nesmíme kdy připustit, že jednou budeme akceptovat územní status quo," dodal Štětina.

Evropský parlament se během svého nynějšího zasedání ve Štrasburku zabýval Ukrajinou a Ruskem hned dvakrát. Ve středu poslanci odhlasovali zprávu o prioritách ve vztazích s Ruskem, v níž Moskvu kvůli jejímu angažmá v ozbrojeném konfliktu na východě Ukrajiny označili za agresora a narušitele demokratických pořádků. Vyzvali také k intenzivnějšímu boji proti ruské propagandě.