Sin Tong-hjuk se v lágru pro politické vězně narodil a strávil v něm 24 let, než se mu v roce 2005 podařilo uprchnout. Příběh vyšel v literární podobě pod názvem Útěk z Tábora 14 na základě rozhovorů Severokorejce s novinářem Blainem Hardenem a stal se bestsellerem. Severokorejec se začal věnovat šíření informací o poměrech v KLDR a loni v říjnu zavítal také do Prahy, kde se zúčastnil konference pořádané Knihovnou Václava Havla. Jeho kniha vyšla i v češtině.
Sin Tong-hjukovi je nyní 32 let a na svém facebookovém účtu přiznal, že ne vše v knize je pravda. Odůvodnil to tím, že chtěl část své minulosti utajit sám před sebou.

Harden ve čtvrtek oznámil, že zjistil, že Sin svým přátelům poskytl vyprávění o svém životě, které se liší od verze v knize. "Požádal jsem ho o vysvětlení, proč mne uvedl v omyl," sdělil. Sin údajně vysvětlil, že některé zážitky z tábora "byly příliš bolestné" na to, aby se k nim vracel. "Rozhodl jsem se proto učinit kompromis, změnil jsem některé detaily, o nichž jsem se domníval, že nejsou důležité. Nechtěl jsem říci přesně, jak to bylo, abych znovu neprobudil tu prožitou bolest," sdělil Hardenovi.
"Jsem velmi vděčný všem, kteří mi po celý čas věřili a důvěřovali, ale zároveň se omlouvám," oznámil Sin, který nyní žije v Soulu.

Knihu opraví podle nových faktů

Harden řekl, že knihu, jež vyšla ve 27 jazycích, opraví podle nových faktů. Základní příběh je prý stále platný. "Jsem si jist, že ho mučili, protože má jizvy. A jsem si jist, že uprchl, má jizvy na nohou. Prohlédli ho odborníci a konstatovali, že to odpovídá popáleninám elektrickým proudem, jak on vypověděl," sdělil novinář.

Uprchlík nyní prý ale změnil dobu některých zážitků a také místo. Děj knihy se odehrává v táboře číslo 14, ale Severokorejec teď tvrdí, že když mu bylo šest let, převezli ho s matkou a bratrem do tábora číslo 18, který byl na druhém břehu řeky proti táboru 14. O útěk se prý pokusil několikrát, v letech 1999 a 2000. Podruhé ho chytili po čtyřech měsících v Číně a vrátili do KLDR. Z tábora 18 byl zase převezen do tábora 14.

The Washington Post napsal, že zatímco v knize stojí, že byl mučen a pálen za pokus o útěk ve věku 13 let, ve skutečnosti to bylo o sedm let později. V knize se dále uvádí, že udal matku a bratra za přípravu útěku, aby pro sebe získal jídlo, a že pak musel přihlížet jejich popravě. Podle listu u ní ale nebyl.

Sin přiznal, že za těchto okolností se bude asi muset vzdát aktivit, jimiž upozorňuje na zločiny páchané v KLDR. "Svět má ale přesto právo být informován o nesmírných hrůzách, které se tam dějí," sdělil. Uvědomuje si prý, že Pchjongjang bude chtít korekcí využít ve svůj prospěch.