Šarić je označován za bosse jedné z nejmocnějších zločineckých skupin na Balkáně, která organizuje přepravu kokainu z Jižní Ameriky přes Itálii, Černou Horu a Srbsko do západní Evropy. Bělehrad proti černohorskému rodákovi Šaričovi zahájil trestní řízení kvůli údajnému pokusu propašovat v roce 2009 do Evropy zhruba 2,5 tuny kokainu. Policii podle dřívějších zpráv slovenských médií Černohorec Šarić unikal za pomoci slovenského pasu.

Srbský ministr spravedlnosti dnes upřesnil, že Šarić před zatčením žil v Jižní Americe, kde se pohyboval na území čtyř států. V Jižní Americe byl podle ministra také lokalizován a přepraven do Černé Hory, kde byl zatčen. Přesun do Bělehradu se pak uskutečnil dnes ráno.

Chtěl se setkat s rodinou

Podle dnešního sdělení srbského prokurátora je Šarić obviněn, že nese zodpovědnost za nelegální obchodování s nejméně 5,7 tuny kokainu a z praní špinavých peněz, a to nejméně ve výši 22 milionů eur.

Úřadům se prý Šarić vzdal bezpodmínečně. Jeho jediným požadavkem bylo setkat se v Černé Hoře se svou rodinou a s právníkem, řekli podle agentury AP nejmenovaní srbští činitelé.

Agentura APA uvedla, že Šaričovi pašování narkotik údajně ročně vynáší až miliardu eur. Jeho majetek v Srbsku, konkrétně nemovitosti v Bělehradě a v oblasti Vojvodina na severu Srbska, úřady přechodně zabavily.