Včera ale otočil o sto osmdesát. Tažení proti nákaze je podle Trumpa otázkou života a smrti. „Chci, aby každý Američan byl připraven na těžké dny, které před námi jsou," řekl prezident. „Čekají nás dva velmi obtížné týdny," dodal s tím, že země brzy uvidí světlo na konci tunelu.

On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Američanům oznámil, že když to dopadne dobře a současná epidemiologická opatření budou úspěšná, zemře jich na koronavirus mezi 100 000 a téměř čtvrt miliónem. Předpokládá to podle agentury AP Bílý dům v případě, že budou dodržována stávající preventivní opatření.

Dezinfikování pečovatelského domu v Madridu 31. března 2020
Koronavirus v Evropě: Španělsko překročilo hranici sta tisíc nakažených

Prezident Donald Trump varoval, že zemi čekají dva obtížné týdny, které ale USA překonají. Zároveň vyzval spoluobčany, aby se v zájmu boje proti koronaviru vyvarovali sociálních kontaktů. Nákaza si v USA podle nejnovějších údajů Univerzity Johnse Hopkinse vyžádala přes 4000 obětí, přičemž jen město New York hlásí více než 1000 mrtvých. Nakažených je v celé zemi bezmála
190 000.

Bez dodržování opatření až 2,2 milióny mrtvých

Členka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová k odhadovaným obětem řekla, že cílem je sice dosáhnout co nejnižší bilance, ale výkyv v podobě většího počtu mrtvých je možný. Trump poznamenal, že bez dodržování vládních zásad ke zpomalení přenosu infekce by v USA mohlo zemřít až 2,2 milionu lidí.

Trump oznámil, že je nutné prodloužit "vzájemný sociální odstup" do 30. dubna. Vyzval tehdy Američany, aby v co nejvyšší míře pracovali z domova a vyvarovali se všech setkání.

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Bývalý maďarský velvyslanec György Varga: Z Orbána se nyní stal „kvazidiktátor“

Trump také řekl, že v některých regionech USA je možné očekávat nedostatek plicních ventilátorů, které jsou pro léčbu těžkých případů nezbytné. Očekává se, že tento týden kapacitu dostupnosti těchto přístrojů vyčerpají města New York a New Orleans.

K preventivním opatřením prezident uvedl, že bude v pořádku, pokud Američané budou na veřejnosti nosit roušky, aby se uchránili před infekcí. Dodal, že vláda zvažuje naprostý zákaz vstupu lidem cestujícím z Brazílie a několika dalších zemí.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník