Prohledání soukromé rezidence Mar-a-Lago bývalého prezidenta, který mimo jiné zvažuje, že se bude v roce 2024 znovu ucházet o úřad, je historicky nevídaný krok FBI a ministerstva spravedlnosti, uvádí server Politico. Žádný předchozí prezident USA nečelil tak rozsáhlému veřejnému vyšetřování jako právě Trump, jímž se také zabývá speciální parlamentní komise kvůli jeho možnému podílu na výtržnostech v americkém Kapitolu 6. ledna 2021.

„V americké historii doposud nebylo vydané tak významné povolení k prohlídce,“ uvedl státní zástupce v Palm Beach Dave Aronberg, který případ pospal jako „velkou věc“.

Bývalý americký prezident Donald Trump
Nová svědectví: Trump nedbal proseb, aby vyzval k ukončení násilí u Kapitolu

Podobně jako v případě událostí 6. ledna se i současné vyšetřování týká chování Trumpa v době, kdy byl nucen po prohraných volbách opustit Bílý dům, konkrétně jeho zacházení s takzvanými prezidentskými záznamy, tedy dokumenty, které měl povinnost předat Národnímu archivu USA.

Zničené dokumenty

Podle zákona musejí američtí prezidenti poskytnout všechny své dopisy, emaily a pracovní dokumenty Národnímu archivu. Úřady tvrdí, že Trump mnoho dokumentů nelegálně zničil a některé z nich byly „slepeny dohromady“, uvádí stanice BBC. Trump již dříve tyto informace označil za „fake news“. 

„Tohle (vyšetřování) se týká zákona o prezidentských záznamech,“ řekl stanici CBS jeden z Trumpových vysoce postavených poradců, který také uvedl, že když FBI odešla „odnesla si s sebou jen velmi málo“. BBC upozorňuje, že federální příkaz k prohlídce musí podepsat soudce a úřady musejí mít dostatečné podezření, že prohlídka přinese důkazy o nelegální činnosti.

Exprezident Spojených států Donald Trump
Výsměch spravedlnosti. Exprezident Trump kritizoval vyšetřování útoku na Kapitol

Ani FBI, ani mluvčí ministerstva obrany dnešní prohlídku Trumpovy rezidence nekomentovaly. Jeden ze zástupců FBI řekl anonymně BBC, že „bylo odneseno několik krabic“ a při prohlídce nebyly vykopnuty žádné dveře. Trump uvedl, že se mu agenti FBI „vloupali“ do trezoru.

Vyšetřování ve věci Trumpových prezidentských záznamů pokračuje už několik měsíců, zůstávalo ale převážně v pozadí kvůli mediálně zajímavějším zprávám o šetření parlamentní komise k 6. lednu.

Trump v ohrožení? 

Vyšetřování představuje pro Trumpa stále větší veřejné ohrožení; o jeho blízké poradce i vysoce postavené úředníky jeho administrativy v Bílém domě se také zajímala FBI, nebo byli předvoláni, aby svědčili u soudu před velkou porotou.

Kromě vyšetřování událostí kolem prezidentských voleb 2020 a předání moci čelí Trump i několika obviněním z ekonomických trestných činů i sexuálního zneužívání. Jakoukoli vinu popírá.

QAnon šaman. V USA je rozšířené konspirační hnutí QAnon, jehož nejviditelnějším zástupcem se při lednovém útoku na Kapitol stal rohatý Viking Jake Angeli z Arizony
Nějaké konspiraci věří každý, někdy se to ale vymkne kontrole. Vědci znají důvod

Proti zásahu v Trumpově soukromém sídle dnes v brzkých ranních hodinách SELČ se ostře ohradili někteří zástupci Republikánské strany. „Viděl jsem dost. Ministerstvo spravedlnosti dospělo do neúnosného stavu agresivního politikaření,“ komentoval případ sněmovní lídr republikánů Kevin McCarthy.

Floridský republikánský senátor Marco Rubio napsal: „Využívání vládní moci k pronásledování politických oponentů je něco, co jsme mockrát viděli v marxistických diktaturách třetího světa.“