Podle ruské televize Rossija 24 se do věci energicky vložil i Ekvádor, kde chce Američan požádat o politický azyl. Ekvádorské úřady prý zahájily s Ruskem oficiální jednání, na něž osobně dohlíží ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo. Podle dřívějších vyjádření z Quita Snowden nemůže v této latinskoamerické zemí dostat azyl, dokud o něj nepožádá na některé z ekvádorských ambasád.

Na moskevské velvyslanectví ale Snowden nemůže, protože jeho americký pas je neplatný a z tranzitní zóny letiště Šeremeťjevo ho pasoví úředníci bez dokumentů nepustí. Bývalý konzultant amerických tajných služeb je v tranzitním prostoru moskevského letiště už bezmála týden. Kde přesně přebývá, zůstává ale navzdory horečnému pátrání médií záhadou.

Osud prchajícího Američana vyvolává podle ruských médií rozpaky i lítost místních politiků. Šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov Snowdenův úděl označil za "tragický". Snowden je podle něj idealista přesvědčený o tom, že konečné vítězství demokracie je díky jím vyzrazených informací o špehování internetu jisté. "Život v USA se ale neodehrává podle hollywoodských filmů," poznamenal ruský politik.