„Měl jsem tehdy na sobě dva páry vlněných zimních ponožek a kanady, a stejně mi byla zima," vzpomíná DePrimo na okamžik, kdy ten den večer na Times Square narazil na bosého muže.

Policista proto zašel do nedalekého obchodu s obuví a za 75 dolarů (asi 1500 korun) koupil zimní boty a teplé ponožky. Vrátil se za bezdomovcem a pomohl mu do bot. Muž se prý „smál od ucha k uchu, jako kdyby dostal milion dolarů".

Tím by příběh skončil, jenže štědrého policistu vyfotila „při činu" kolemjdoucí žena na mobil a snímek umístila na facebookovou stránku newyorské policie. Spustila doslova lavinu pochvalných komentářů. V pátek už počet lidí, kteří dali najevo, že se jim fotografie líbí, přesáhl půl milionu.

Manažer obchodu s obuví, kde Larry DePrimo nakoupil, řekl deníku The New York Times, že jej policistův čin „tak trochu šokoval". „Většina z nás jsme Newyorčani a kolem něčeho takového jen projdeme. Zvláště v této čtvrti," uvedl manažer, který dal policistovi na jeho dobrý skutek slevu.

New York se podle studií potýká s nedostatkem dostupného bydlení. Letos podle údajů tamní radnice žije ve městě rekordních nejméně 46 600 lidí bez domova.