Policie neupřesnila povahu vyšetřovaného incidentu, který se odehrál 12. března u Wellingtonu a při kterém nebyl nikdo zatčen. Ale podle médií diplomat o víkendu odcestoval nejen s manželkou a dětmi, ale i se zlomeným nosem a monoklem pod okem. Diplomatovo jméno nebylo zveřejněno. Podle televize TVNZ dotyčný atašé měl na starosti spolupráci s novozélandskou zpravodajskou službou.

Čtěte také: Erdogan osočil Merkelovou z nacistických praktik. Spory se vyostřují

Vyšetřovatelé v daném případě narazili na zeď diplomatické imunity. Po zamítnutí žádosti o její zrušení Nový Zéland diplomata vyhostil.

"Očekáváme, že všichni diplomaté budou dodržovat naše zákony a že jejich případné porušení vyšetří policie. Litujeme, že mu nezrušili imunitu, ale nestalo se tak a nyní je případ v rukou jejich (amerických) úřadů," řekl novozélandský premiér Bill English.

"Bereme vážně veškeré náznaky, že chování našich diplomatů neodpovídalo vysokým nárokům kladeným na americký diplomatický personál," uvedla mluvčí amerického velvyslanectví ve Wellingtonu, avšak zdržela se dalšího vyjádření s odvoláním na probíhající vyšetřování.

Agentura AFP připomněla, že v roce 2014 Malajsie zrušila diplomatickou imunitu svého vojenského atašé ve Wellingtonu, který byl obviněn ze sexuálního napadení. Novozélandský soud jej pak odsoudil k devíti měsícům domácího vězení.

Nepřehlédněte: Schulz se stal předsedou SPD, dostal všechny platné hlasy