Dva nejmenovaní američtí činitelé, na něž se odvolává agentura AP, uvedli, že kybernetický útok schválil prezident Donald Trump. Ten přitom na poslední chvíli odvolal konvenční vojenskou akci proti Íránu, jež měla být americkou odpovědí na sestřelení dronu.

Americký prezident Donald Trump
Hrozba války mezi USA a Íránem nekončí. Trump chystá další sankce

Kybernetický útok američtí odborníci připravovali už delší dobu. Uvažovalo se o něm jako o reakci na útoky na dva tankery v Ománském zálivu z minulého týdne, z nichž Spojené státy obvinily Írán.

Napětí mezi Washingtonem a Teheránem

Představitelé firem specializovaných na kybernetickou bezpečnost uvedli, že v poslední době, kdy výrazně vzrostlo napětí mezi Washingtonem a Teheránem, íránští hackeři pracující pro tamní vládu zesílili útoky proti americkým vládním agenturám a proti klíčové ekonomické infrastruktuře.

Rozesílali prý takzvané spear phishingové e-maily, které obvykle napodobují běžné e-maily, ale obsahují přílohy se škodlivými kódy.

Agentura Reuters v sobotu uvedla, že pro Trumpa je možnost vojenského řešení íránské krize stále ve hře a že jeho administrativa chystá další sankce, které Teheránu znemožní mít jaderné zbraně.

Americký prezident Donald Trump
Američané plánovali útok na Írán. Trump jej nakonec odvolal, píše tisk