Plavidlo Oklahoma zasáhlo při japonském útoku 7. prosince 1941 devět torpéd. Na palubě lodi přišlo o život 429 členů námořnictva a námořní pěchoty. V letech 1942 až 1944 vytáhli jejich pozůstatky z vraku potápěči. Pouze 35 jich bylo ale identifikováno.

Stovky dalších byly pohřbeny do hromadných hrobů jako "neznámí vojáci" na hřbitovech na Havajských ostrovech. V roce 1950 byly jejich ostatky přeneseny na Národní pamětní pacifický hřbitov v havajské metropoli Honolulu.

Americké ministerstvo obrany se rozhodlo k vyzdvižení ostatků, více než 70 let po smrti vojáků, s ohledem na pokrok ve forenzních vědách a technologiích, což dává nové naděje na úspěšné určení totožnosti pohřbených. Použity by měly být i testy DNA, uvedla mluvčí americké armády Melinda Morganová.

Práce začnou v řádu týdnů

Práce na exhumaci by měly začít během tří až šesti týdnů. Cílem je v příštích pěti letech identifikovat ostatky 388 vojáků, upřesnila Morganová. Vojáci by měli být poté s vojenskými poctami jednotlivě pohřbeni. Armáda ale předem upozornila, že všechny ostatky se zřejmě identifikovat nepodaří.

V roce 2003 americká armáda vyzdvihla na hřbitově v Honolulu jednu rakev na základě informací poskytnutých přeživším útoku na Pearl Harbor Rayem Emorym, který se před 30 lety vrátil na Havaj a uplynulé roky strávil studiem dostupných dokumentů.

Mnoho pozůstatků bylo při pohřbech promícháno. Armádě se podařilo ze zmíněné rakve identifikovat pět vojáků. Rakev ale obsahovala také ostatky dalších až 100 vojáků, kteří identifikováni nebyli.

Nečekaný letecký útok Japonců na Pearl Harbor si vyžádal více než 2400 mrtvých a zapojil Spojené státy přímo do bojů druhé světové války.