Dnes to podle agentury AP oznámil americký vyjednavač Stephen Bosworth. Dvoudenní rozhovory v Ženevě ale přesto hodnotil pozitivně.

"Vedli jsme s delegací KLDR pozitivní a celkově konstruktivní jednání. Odstranili jsme rozpory v několika bodech a jednali o rozdílných postojích v jiných bodech," řekl Bosworth. Obě strany se podle něj dohodly, že zůstanou v dalším kontaktu prostřednictvím severokorejské mise v newyorském sídle OSN.

Americký vyjednavač ale přiznal, že se nepodařilo dohodnout obnovení šestistranných rozhovorů. V nich Spojené státy, Rusko, Čína, Japonsko a Severní i Jižní Korea jednají o denuklearizaci Korejského poloostrova výměnou za humanitární pomoc Pchjongjangu. KLDR ale rozhovory v roce 2008 přerušila.

Podle Boswortha se při současných rozhovorech nepodařilo dospět ani k tomu, že by se jednání o severokorejském jaderném odzbrojení vedlo na bilaterální bázi mezi Washingtonem a Pchjongjangem.

Nynější dvoudenní rozhovory byly druhým bilaterálním setkáním zástupců USA a KLDR od července, kdy se diplomaté sešli v New Yorku. Severokorejští diplomaté mezitím rovněž jednali se svými jihokorejskými kolegy.

Severní Korea podle Západu už delší dobu disponuje neznámým počtem jaderných hlavic. Spojené státy chtějí dosáhnout, aby se Pchjongjang vrátil k oficiálním šestistranným rozhovorům o svém jaderném programu.

Spojené státy a Jižní Korea trvají na tom, aby KLDR okamžitě zastavila obohacování uranu. Jinak prý nebude možné obnovit regionální rozhovory o hospodářské pomoci výměnou za denuklearizaci Severní Koreje.