K náletům byly podle plukovníka Mylese Cagginse, který je mluvčím koalice vedené USA, využity bojové letouny F-15e. Ty bombardovaly cementárnu Lafarge, která se nachází jižně od Kobani poté, co oblast opustili koaliční vojáci.

Americký prezident Donald Trump minulý týden nařídil americkým vojákům, aby opustili severovýchodní Sýrii. Turecko následně v oblasti zahájilo ofenzivu namířenou proti syrským kurdským milicím, které označuje za teroristy. Syrští Kurdové, kteří ve vleklém konfliktu s IS byli americkými spojenci, se o víkendu domluvili s Damaškem, že se syrská armáda přesune na sever a pomůže turecký vpád odrazit.

Boje v Sýrii. Ilustrační snímek
Severní Sýrie: Američané se stahují, přicházejí Rusové

Koalice v čele se Spojenými státy ve středu oznámila, že se stáhla ze syrských měst Rakka a Tabka a cementárny Lafarge. Tabku, u které se nachází důležitá přehrada, spolu s Rakkou do října 2017 kontroloval IS. Hlavní baštu islamistů v Sýrii tehdy osvobodila arabsko-kurdská koalice SDF s pomocí USA.

Ve středu Trump novinářům v Bílém domě řekl, že USA nejsou policejním orgánem a že nadešel čas, aby se američtí vojáci vrátili domů.

Americká Sněmovna reprezentantů krátce nato schválila prohlášení odsuzující prezidentovo rozhodnutí stáhnout vojáky ze Sýrie - dokument podpořili demokraté i Trumpovi republikáni.

Trumpův záchvat vzteku při jednáních o Sýrii

Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová později řekla novinářům, že Trump měl při setkání s představiteli Kongresu o Sýrii záchvat vzteku. Podle demokratického senátora Chucka Schumera Trump nazval Pelosivou "političkou třetí kategorie" demokraté, včetně Pelosiové poté jednání opustili. Trump naopak řekl, že si Pelosiová nedokázala zachovat klidnou hlavu a republikánští lídři ji následně kritizovali s tím, že z jednání naštvaně odešla.

Později se na twitteru objevil dopis, který 9. října Trump poslal tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Pravost dopisu, v němž Trump Erdoganovi vkázal ať není "hlupák" a "tvrďák" a ofenzivu okamžitě zastaví, musel potvrdit Bílý dům. Turecko ofenzivu v severovýchodní Sýrii zahájilo právě 9. října.

Americký prezident Donald Trump
Kurdové nejsou žádní andílci. Trump se znovu vyjádřil k situaci na severu Sýrie

Dnes budou s Erdoganem v Ankaře o situaci na severu Sýrie jednat americký viceprezident Mike Pence a ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten následně v pátek podle agentury Reuters zamíří do Izraele, kde se setká s premiérem Benjaminem Netanjahuem, a poté do Bruselu na setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.