"Rusko nebude systém vetovat," uvedl náměstek pro evropské záležitosti a NATO ministerstva obrany Daniel Fata, citovaný agenturou AFP. "I když si přejeme, aby ho Rusko schvalovalo, budeme pokračovat v instalaci tohoto systému, který má čelit tomu, co my považujeme za rostoucí hrozbu," dodal Fata.

To podle něj platí především pro Írán a jeho "technologický výzkum stavby balistických raket". Dvacet dalších států Washington podezírá, že se takovou raketou chtějí vybavit, uvedl Fata.

Spojené státy daly již dříve najevo, že deštník je má chránit například před raketami vystřelenými případně ze Severní Koreje.

Několikrát rovněž zopakovaly, že protiraketový štít není namířen proti Rusku. Moskva ale systém tvrdě kritizuje. "Rusko není systémem ohroženo. Štít nemůže zasáhnout ruské rakety a neukončí odstrašující sílu Ruska," zdůraznil Fata.

Severoatlantické shromáždění je meziparlamentní orgán členských zemí NATO, má jen poradní, nikoli výkonné pravomoci. Ve Funchalu je přítomno 248 poslanců z 26 zemí a 150 delegátů z 15 dalších států. Schůzka potrvá do pondělí, poslanci se budou zabývat například také návrhem na nezávislost jihosrbské provincie Kosovo a rozšířením NATO.