Kampaň Hillary Clintonové kritizující „nezkušenost a plané sliby“ jejího rivala Baracka Obamy nepřináší takové výsledky, jaké by si bývalá první dáma USApřála.

Illinosiký senátor a havajský rodák Obama vúterý převálcoval Clintonovou vdalších třech státech a výrazně tak zvýšil svůj náskok vpočtu získaných delegátů.

„Houstone, myslím, že se nám právě podařilo odstartovat raketu,“ zvolal Obama vtexaském městě ktéměř dvacetitisícovému davu svých příznivců.

Vprimárkách ve Wisconsinu získal 58procent hlasů oproti 41procentům své konkurentky, vcaucusech na Havajských ostrovech obdržel rekordních 75procent vporovnání s24procenty pro Clintonovou. Primárky ve Washingtonu měl Obama „předem vyhrané“, jelikož vtomto státě se hlasovalo již na začátku února ve volebních shromážděních a Obama vnich triumfoval se značnou převahou.

„Změna, kterou hledáme, je stále ještě měsíce a míle daleko, a my potřebujeme dobré lidi zTexasu, kteří by nám pomohli se kní dostat,“ apeloval černošský kandidát na obyvatele státu, jenž bude hrát vdemokratickém souboji rozhodujícíroli.

Texas a Ohio, kde proběhnou primárky 4.března, představují poslední šanci pro Hillary Clintonovou, jak se vrátit zpět do hry. Předvolební průzkumy ještě před týdnem slibovaly Hillary vítězství, včera už byly preference obou kandidátů vyrovnané. „Cesta Clintonové za vítězstvím je nyní velmi trnitá,“ napsal list The New YorkTimes.

Ženu za každou cenu?

Obamova popularita se rozrůstá, naneštěstí pro Clintonovou imezi jejími skalními voliči. Přestože si stále udržuje silnou podporu žen a lidí starších 60let, významná část jich přechází na Obamovu stranu.

Ve Wisconsinu jej volilo šest zdeseti bílých mužů, hlasy žen si rozdělil sClintonovou rovným dílem. Nadále triumfoval mezi mladými lidmi a nezávislými, svou podporu mu vyjádřili ale také lidé středníhověku.

„Zaslechla jsem dvě postarší ženy, jak si říkají, že ještě před smrtí chtějí vidět vBílém domě ženu,“ uvedla Mary Liedtkeová, právnička zWisconsinu, která chtěla původně volit Clintonovou, na poslední chvíli ale změnila názor. „Ale víte co? Je to velmi sobecké rozhodovat se při volbě jen podle toho, aby hlavou Spojených států byla žena,“ vysvětlilaMary.

Obama se po deseti vítězstvích vřadě těší také velkému zájmu médií. Všechny americké televizní stanice přerušily kvůli projevu Obamy přenos zmítinku Clintonové a nechali výrazného řečníka na obrazovce celých 40minut.

Vrepublikánských primárkách opět bodoval arizonský senátor John McCain, kterému tak již chybí minimum kzískání bodů potřebných pro stranickou nominaci. Jeho soupeř, někdejší arkansaský guvernér Mike Huckabee, ipřes nepatrné šance na výhru vboji zůstává.