Nikdo nezná přesné složení těchto afrodisiak s příznačnými názvy „šleh bičíkem" nebo „hůl", které stojí necelé dva dolary (40 Kč). Podle jejich popularity by se dalo soudit, že jsou účinné, ale lékaři mají obavy, že by mohly při dlouhodobém užívání poškozovat zdraví.

„Jdou dobře na odbyt a zákazníků mám hodně," raduje se sedmadvacetiletá Nike Ajibdeová. „Většina mých klientů pracuje manuálně, a tak si potřebují po namáhavém dni dodat v posteli novou energii," říká prodavačka, která se třemi kolegy nabízí malé plastové lahvičky na jednom z lagoských chodníků.

Olukemi Odukoya z fakulty farmacie Lagoské univerzity je však znepokojen vedlejšími účinky takových výrobků, které nebyly vědecky odzkoušeny.

„Některé z těchto produktů obsahují chemické látky, které mohou způsobit problémy s játry a ledvinami. Následné potíže se pak složitě a draze léčí," soudí Olukemi Odukoya.

Jedna malá modrá pilulka léku viagra, který se předepisuje při problémech s erekcí, stojí v Nigérii od pěti do deseti dolarů (100 až 200 Kč). To je vysoká částka v zemi, kde většina populace žije s necelými dvěma dolary na den. Zákazníci tedy využívají nabídky levnějších prostředků.

Alomo bitter, nápoj na bázi léčivých kořínků a rostlin původem z Ghany, kde se prodává jako lék na bolesti páteře, je v Nigérii rovněž považován za afrodisiakum. Lahev s obsahem 0,75 litru padělaného ghanského nápoje s vysokým podílem alkoholu (42 stupňů) se prodává asi za čtyři dolary (80 Kč).

Zaplavený trh

Všechny tyto nápoje, jejichž názvy slibují neobyčejný sexuální zážitek, zaplavují nigerijský trh jak přes pozemní, tak přes námořní hranice, které jsou velmi propustné.

„Když se napiju některého z těchto drinků, mám při sexu úžasný pocit euforie a také moje partnerka se zdá být velmi spokojena," vysvětluje mladý mechanik, který si právě jeden z těchto přípravků zakoupil.

V sousedním Togu a Beninu se nesmírné popularitě těší podobné nápoje, jejichž slibné názvy XXL, Atom či Rox přitahují mladé muže. Tyto substance nejsou nijak oficiálně kontrolovány a varování lékařů jen málokdo bere vážně.

Bez testů

V Nigérii nebyl téměř žádný z těchto produktů testován a schválen Národní agenturou pro kontrolu potravin a léčiv (NAFDAC). Ta má zejména odhalovat podniky vyrábějící padělky. Podle oficiálních údajů je v Nigérii 70 procent léků v oběhu padělaných.

„Nejsme schopni garantovat účinnost těchto přípravků a jsme znepokojeni jejich šířením," říká mluvčí této organizace Abubakar Jimoh.

Podle lékařů mohou tyto nápoje vyvolávat chudokrevnost, cirhózu jater, zbytnění prostaty a dokonce zvyšovat riziko rakoviny.

„Kdyby tyto nápoje byly dobré, měli bychom je v našich nemocnicích a lékárnách," zdůrazňuje lékárník Kunle Abifarin.

Jeden profesor z fakulty farmacie Lagoské univerzity, který si nepřál zveřejnit své jméno, varuje, že pravidelné užívání těchto prostředků může snižovat plodnost a dokonce ohrožovat život. „Připravují práci hrobníkům," říká.

„Každý musí na něco umřít," tvrdí ale devětadvacetiletý mechanik Moruf Adeyemi z Lagosu. „Moje žena je s mým výkonem v posteli spokojena a já jsem šťastný," dodává.