Policie později uvedla, že muž ve skutečnosti na konzervativního politika nechtěl zaútočit. „Muž se nechoval agresivně, ani přímo nehrozil ministerskému předsedovi nebo lidem v blízkosti," uvedla policie. Muž, kterému je kolem 30 let, je ve vazbě.

Finský fotoreportér Robert Seger, jenž byl na místě incidentu, agentuře AP řekl, že muž s nožem před Katainenem poklekl, ale nezaútočil na něj. „Chtěl si vynutit Katainenovu pozornost."

Podle AP si krátce před incidentem s Katainenem potřásl rukou a dokonce se premiérovi představil. „Neslyšel jsem jeho jméno. Ale ten muž říkal, že se potýká s mnoha problémy," řekl Seger. „Pak jen klesl na kolena a já jsem náhle v jeho ruce zahlédl nůž… ale on jej upustil na zem," popsal fotograf situaci.

Motiv mužova chování není jasný. List Helsingin Sanomat na svých internetových stránkách pouze uvedl, že měl dlouhé vlasy. Finská televize YLE potvrdila, že muž se nezdál být agresivní a že před premiérem nůž upustil na zem.

Ochranka záhy muže popadla a odvlékla ho pryč. Šéf vládní ochranky Timo Harkonen televizi YLE řekl, že ochranka zabránila tomu, aby se situace stala nebezpečnou.

Katainen byl v Turku na jihozápadě Finska na shromáždění před nedělními obecními volbami. Premiér, jenž je zároveň předsedou konzervativní Národní koaliční strany, se i po incidentu zdravil s voliči.

Jedenačtyřicetiletý bývalý ministr financí je ve Finsku oblíbený a podle průzkumů by jeho strana znovu vyhrála volby. Katainen je premiérem od loňského roku a Finsko je jednou z mála zemí eurozóny s ratingem AAA. Přísná rozpočtová politika a pokles vývozu však vedly k propouštění v mnoha firmách. Mnoho Finů také nesouhlasí se zapojením své země do záchranných programů eurozóny.

Politici v severských zemích se často setkávají s občany bez ohledu na to, že v roce 1986 nepřežil atentát švédský premiér Olof Palme a před devíti lety švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová. Na vládní či stranické cíle byly namířeny také loňské útoky pravicového extremisty v Norsku.

Terčem útoku se nedávno v Chrastavě na Liberecku stal český prezident Václav Klaus, když na něj několikrát vypálil z plastové pistole šestadvacetiletý muž. Prezidentova ochranka proti němu nezasáhla.