IS prostřednictvím své agentury Amak zveřejnil nahrávku, ve které sedmnáctiletý Afghánec slibuje, že spáchá teroristický čin, a tvrdí, že útočníci IS napadnou nevěřící v jejich domovech, ve vesnicích a na letištích. Mladík, který v pondělí večer ve vlaku do Würzburgu zranil pět lidí, se v nahrávce také hlásí k hnutí.

"Jsem voják IS a zahajuji svatou operaci v Německu. Časy, kdy jste přicházeli do našich zemí, zabíjeli naše ženy a děti a nikdo se vás na nic neptal, jsou pryč," řekl podle DPA útočník na nahrávce. Vyzval také muslimy, aby ve svých vlastních zemích začali útočit na "nevěřící".

"Víme, že video je autentické," řekl Herrmann. Experti Spolkového kriminálního úřadu (BKA) podle něj dospěli k závěru, že tvář na videu je totožná s tváří útočníka, kterého zasahující policisté zabili. V pozadí na nahrávce odborníci rozpoznali ulice Würzburgu.

"Musíme proto vycházet z toho, že přinejmenším pro něj (útočníka) mělo význam, aby byl jeho čin dáván do souvislosti s IS," řekl dříve Altmeier. Do jaké míry se teroristické uskupení do útoku skutečně zapojilo, musí podle něj německé bezpečnostní složky vyšetřit. "Budeme sledovat všechny stopy," uvedl šéf úřadu německé kancléřky.

Útočník přišel do Německa loni v létě jako uprchlík a protože v zemi neměl příbuzné, žil u pěstounské rodiny. Podle státního zastupitelství v Bamberku se mladík v sobotu dozvěděl o smrti svého přítele v Afghánistánu, což ho podle vyšetřovatelů pravděpodobně motivovalo k činu. Útočník zanechal dopis na rozloučenou, v něm psal o pomstě nevěřících za utrpení muslimů.