Jisté ale je, že Iráčan Abdul Beset se koncem roku 2014 přidal k Islámskému státu. Vedl skupinu asi deseti lidí, která se měla podílet na zločinech jako jsou únosy, vydírání nebo zabíjení. Podle německého magazínu Der Spiegel mají zatím vyšetřovatelé jako důkaz záznam jeho telefonického rozhovoru, kdy řekl: „Bomba je připravena."

Druhým zadrženým je osmadvacetiletý Němec. Důkazy proti němu jsou zatím ještě slabší. Der Spiegel píše, že je podezřelý  kvůli tomu, že má deštník z hotelu, kde fotbalisté Dortmundu přebývali. Při středeční razii policie muže překvapila, když spal a v náruči držel své dítě.

Napadený autobus Borussie Dortmund
Útok v Dortmundu: policie zadržela podezřelého, sleduje islamistickou stopu

Jak uvedl deník Suddeutsche Zeitung, policie v ulici Wittbräucker, kde v úterý před zápasem Ligy mistrů vybuchly u autobusu s fotbalisty Borussie Dortmund tři nálože, nalezla dopis, který uvádí důvod bezprecedentního útoku.

"Dvě osoby se staly předmětem našeho vyšetřování. Prohledali jsme jejich byty a zadrželi je", řekla mluvčí úřadu Frauke Köhlerová.

Údajně se má jednat o odplatu za podíl Německa na útocích proti Islámskému státu; konkrétně se tu odkazuje na akce stíhaček Tornado německého Bundeswehru. V dopise, začínajícím slovy "Ve jménu Alláha", a jenž nyní podléhá analýze, je rovněž zmíněn vánoční teroristický útok v Berlíně.

Zdroj: Youtube

Podle dostupných informací nemá úterní útok s předchozími ale zřejmě spojitost, tvrdí spolupracovník BBC Damien McGuinness. Tyto výbušniny prý nebyly navrženy tak, aby způsobily co největší škody v davu nebo na nedalekém stadionu.

Útok se dotkne i dalšího zápasu milionářské Ligy mistrů mezi obhájců titulu z Realu Madrid s Bayernem Mnichov. Budou zpřísněny bezpečnostní opatření. Hotel, ve kterém se ubytoval madridský klub, střežily desítky policistů. Přísnou kontrolou projde i příjezdové cesty k mnichovskému stadionu.

Diváci na stadionu BVB Dortmund byli vyzváni ke klidu.
Výbuch v Dortmundu: exploze poničily autobus fotbalistů. Útok byl cílený