O pondělním incidentu nyní policie na twitteru poprvé informovuje jako o "pravděpodobně teroristickém útoku". Úřady dosud oficiálně neoznámily, že šlo o úmyslný teroristický útok, podle agentury DPA ale už vyloučily, že se jednalo o nehodu. Nákladní auto vjelo na vánoční trh na náměstí Bretscheidplatz v západní části centra německé metropole.

Už v pondělí večer ministr vnitra Thomas de Maizière uvedl, že hodně nasvědčuje tomu, že šlo o útok. Ministr vnitra nejlidnatější německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ralf Jäger dnes uvedl, že na základě dosavadních informací vychází z toho, že na berlínském vánočním trhu se odehrál "teroristický útok".

Čtěte také: Jako kdyby vjel kamion do davu na olomouckých trzích, popisuje svědek útoku

V pondělí večer německá policie hovořila o devíti obětech tragédie, dnes v noci ale bilanci zvýšila na dvanáct. V nemocnicích leží 48 zraněných, stav řady z nich je vážný, uvedla.

Nákladní vůz s polskou poznávací značkou, v němž byli podle policie dva lidé, vjel kolem 20:00 na vánoční trh na náměstí u symbolu západní části Berlína - Pamětního kostela císaře Viléma. Tržištěm projel vůz vysokou rychlostí v délce asi 50 až 80 metrů. Podle listu Die Welt vjel nákladní vůz do davu s vypnutými světly.

Pravá identita útočníka se zatím nedá určit

Řidič vozu, kterého policie dopadla na útěku v rozsáhlém berlínském parku Tiergarten, je podle zdroje agentury DPA z bezpečnostních kruhů Afghánec nebo Pákistánec. Podle deníku Die Welt do Německa přicestoval jako uprchlík v polovině letošního února. Muž údajně často měnil svou identitu, ta pravá se tak zatím nedá jednoznačně určit.

Čtěte také: Na vánoční trh v Berlíně vjel nákladní vůz, nejméně 9 mrtvých a 50 zraněných

Rozhlasová stanice RBB s odvoláním na bezpečnostní zdroje oznámila, že muž, který auto řídil, se narodil 10. ledna 1993 v Pákistánu a do Německa přišel 31. prosince 2015 hraničním přechodem Pasov. Dopustil se drobnějších kriminálních přestupků a policii byl znám. Berlínská policie tuto informaci nechtěla komentovat.

Muž, jehož mrtvola se našla v kabině nákladního vozu, byl polským občanem, sdělila dnes berlínská policie. Jeho totožnost zatím nesdělila. Uvedla ale, že podle dosavadních poznatků nebyl tím, kdo s vozem do davu na trhu najel. Podle listu Berliner Morgenpost nařídily úřady provést pitvu, aby se zjistila příčina jeho úmrtí.

Nákladní vůz, který na vánoční trh vjel, patřil polské spediční firmě. Německá policie dnes krátce po půlnoci uvedla, že prověřuje možnost, že byl vůz ukraden na staveništi ještě na území Polska. Podle státní poznávací značky pocházel vůz z okolí města Gryfino, které leží poblíž německé hranice, asi 100 kilometrů severovýchodně od Berlína.

Obyvatele německé metropole úřady v pondělí večer vyzvaly, aby zůstali doma. Dnes policie požádala případné svědky, aby jí poskytly informace či fotografie a videa z místa činu.